Feb 5, 2011

CWL nak ajar wat SUSHI MAKIZUSHI..own maKE!

ASKUM..
MY NAME IS CWL
JUZ CAL '' C ''
HEHE xde lah..gurau ja..nama kita panjang saje jew..
yup hoby aku mmg suke masak
dimasa lapang or masa xterlapang yess aku tetap memasak..
nk wat cmna nama pon hobi kan....

impian aku  nk g jepun dapat stdy jepun pon msty hidup terasa riang..
n paling penting  aku dapat belajar bahasa jepun dari my sis
..
korunk tawu MCDONALD OWG JEPUN SEBUT APA..
MAKUDONARUDO
SO KALU P JEPUN JGN SEBUT MCDONALD DIAOWG XTAWU HEHE~

ok dah dah merepek..ni korunk lah suka biarkan aku merepek..

heee~

barang2 ni semua beli kad tesco jer~

my outfit masa g tesco simple jew...g tesco ja pon mcm g pasar ja hehe~

outfit aku semua dary lagkawi simple jew..cermin ni rendah aku terpaksa membongkok hehe~

now masanya dah tiBA

          ~  Sushi  ~


                                      すし、寿司, 鮨, 鮓, 寿斗, 寿し, 壽司






 SUSHI ADA BANYAK TYPE antaranya

Nigirizu
Oshizushi
Inarizushi
Chirashizushi
Western sushi
Narezushi
 
Makizushi



BUT YG AKU NAK AJAR NIE...nama

Makizushi

巻寿司,

"rolled sushi"

bahan2nya 

Nori (The black seaweed wrappers used in makimono are called )    
                                              
 Murasaki: Soy sauce. Murasaki is the color name for violet or purple.  
                                       
Shoyu (醤油) in standard Japanese.   
                                                                                           
Sabi: Japanese horseradish. Contracted form of wasabi (山葵) 
                                                       
Agari: Green tea. Ocha (お茶) in usual Japanese.   
                                                               
  paling penting sushi rice.

cuka  ( rice vinegar,)

Gula n garam secukup rasa owke!

topping> up 2 u but cwl guna,tuna,timun jepun,telur,crab n prawn ( kukus) 






RICE




( Dalam nasi korunk buh gula,garam,cuka secukup rasa ikud selera korank kalu suka masam add lebih sikit rice vinegar dan nasi 2 kalu suka lembik or keras tpulang but wani suka lembik)

TIMUN JEPUN
(remember potong straight cut n biji timun pun buang tau)


ISI KETAM

(same thing potong straight cut)

Nori shit


( xpayah potong nti kita nak rol)


Tuna ( kalu suka cili buh cili )


sebenarnya barang2 nak wat sushi nie mudah jew nak dapat mana...aku beli bahan2 ni semua kad tesco jer.. 
haRGA DIA BERPATUN dah lagi sedap dary sushi korunk duk beli n makan tanpa was2. 
.sbb kbykan sushi ada SAKE means arak  ..so wat sndry korunk rasa save nk makan dijamin halal lagi suci hehe~
step sushi makizushi
firstly lenyek nasi kad nori make sure dia xkeluar dari gasiran wat dia mcm ada boder
mcm main2 lak hehehe~

(next inti tuna lah sedap kalu suka pedas  mcm kami buh cili bland  banyak dlm tuna)


next
roll kan dia buh inti yg kowang suka..wani suka tuna,timun n crab..ikut kreativiti!


dah siap! sori hasil karya xberapa chentek~
walaupon hudoh tetapi rasanya sedap tau(kipas diry sndry)
n paling peting!
ni wajib ada!
PALING PETING MAKAN DGN SOYA SOYS MMG SEDAP! ahakzs~

jangan lah nanges belajar masak ngn cwl...cwl tlalu handal 
smp korunk nges nk belaja ( eleh perasan) ...haha
serius sushi paling hudoh,palin gemok palin pelik tapi sedap..
yg aku wat..jgn marah saya budak baru belaja..
dan ajar kamu pulak hehe...xlayak jd sensai~

selesai suda!!!
tQsm SEnsai USAGI CHAN ( MY SISTER) 
aligatogozaimas!


makan ngan teh hijau sedap~





Selamat mencuba!



Oiyishi!!!!! yum3!|~

      (by cwl aku type penat2 jgn copy paste kad sini hate faker) 

3 comments:

cik wanie LovelA said...

makan sampai buncit

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

ade ke beras tu???

cik wanie LovelA said...

semua ni beli kad tesco jwe..yg saiz beras wani beli ni mini..mini pon dah dpt byk..rm 9.90 je