Mar 19, 2011

AURAT wanita ? COVER? WHAT?????....

hi dear...

sebelum baca entry nie...mb saya bukan org yg selayaknya utk menegur..but saya tergerak hati nk wat entry..
cwl mintak maaf jika ada salah dan silap...

n nak bagi tau baru tukar music yg bingit tu ke slow.utk mudahkan korunk baca...hehe

tadi cwl jejalan ronda2 kad yourtube...so cwl jumpa this video...
korunk tgk dulu k....





copyrite from yourtube


banyak moral value in this video...


SAYA suka soalan dia..


so korunk tau apa tu Aurat???

Y KORUNK BERTUDUNG?



AURAT Wanita

Aurat wanita sangat komplikated dan berubah mengikut situasi:
  • Dihadapan mahram(saudara lelaki rapat), seseorang wanita itu wajib menutup seluruh badannya kecuali kepala dan tangan. "
  • Dihadapan sesama wanita muslim, aurat perempuan ialah diantara pusat hingga lutut
  • Aurat dihadapan sesama wanita bukan Islam menjadi perdebatan. Sesetengah ilmuwan menyatakan wajib menutup seluruh anggota badan kecuali muka dan pergelangan tangan. Sementara, sesetengah ilmuwan lain berpendapat aurat perempuan muslim kepada bukan wanita bukan Islam ialah sama ketika mana mereka berada dengan sesama wanita Islam.
  • Aurat dihadapan lelaki yang tiada pertalian tidak kira Islam mahupun bukan Islam adalah menutup seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan. Tetapi terdapat ilmuwan berpendapat, muka adalah aurat.Isu ini berlarutan termasuk yang sudah berlalu dan sedang berlaku, adakah ia hanya keafdalan atau hukum Muslim Salafi percaya bahawa jenazah wanita dihadapan lelaki ajnabi dan yang tiada kaitan persaudaraan dengannya adalah seluruh badan termasuk muka dan tangannya.
  • Aurat ketika solat ialah wajib menutup seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan.

Suara

Sesetengah ilmuwan berpendapat suara wanita juga adalah aurat.



Kewajipan menutup aurat ini berdasarkan kepada dalil-dalil daripada Al-Quran dan Hadis.




Dalil Al Quran

Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan-bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu dan pakaian perhiasan dan pakaian yang berupa takwa itulah yang sebaik-baiknya. Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmatNya kepada hamba-hambaNya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur). (Surah Al-A’raaf : Ayat 26)[2]
"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada
  • suami mereka atau
  • bapa mereka atau
  • bapa mertua mereka atau
  • anak-anak mereka, atau
  • anak-anak tiri mereka atau
  • saudara-saudara mereka atau
  • anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki atau
  • anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau
  • perempuan-perempuan Islam atau hamba-hamba mereka atau
  • orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan
  • kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan
dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya." (Surah An Nur : Ayat 31)[3]
"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." (Surah Al-Ahzab : Ayat 59)[4]

Dalil Hadis

"Jika salah seorang kamu mengahwinkan hamba lelakinya kepada hamba perempuannya atau kepada pekerjanya, maka janganlah hamba perempuan itu memandang kepada sesuatu dari ‘auratnya (‘aurat tuannya). Maka sesungguhnya apa yang di bawah pusat sehingga lututnya adalah ‘aurat." (Hadis Riwayat al-Baihaqi)
Aisyah meriwayatkan, bahawa saudaranya iaitu Asma' binti Abu Bakar pernah masuk di rumah Rasulullah S.A.W dengan berpakaian jarang sehingga nampak kulitnya. Kemudian beliau berpaling dan mengatakan: "Hai Asma'! Sesungguhnya seorang perempuan apabila sudah datang waktu haid, tidak patut diperlihatkan tubuhnya itu, melainkan ini dan ini - sambil ia menunjuk muka dan dua tapak tangannya." (Hadis Riwayat Abu Daud)








rite now even ramai bertudung but bukan kerana niat yg betul...
example .
.ada yg bertudung bcuz saya dah bertudung dari kecil so i must pakai kalu buka t org kutuk cmna?

rambut i buruk that y i bertudung?

pic from google
saya bertudung sbb fasion ...semua nya ttg fasion kalu nak seksi i buka lah..
BILA DAH TUA I TAUBAT LAH..ayat cam kenal jer..
n lain2

so ada kah korunk bertudung sbb fasion? sbb kpluan masa kini? tuntutan? mcm niat korunk ek?


dan bertambah sedih bila i see this video...

tawu tak kawan cwl none muslim geleng kepala?

sedang none muslim pun geleng kepala
so KITA yg muslim cmna lak..

tgk this video k!



from youtube

sory to say this video sangat memalukan kaum hawa....


so what is ur opnion???


ADAKAH KORUNK BANGGA TGK VIDEO NIE SAMBIL GELAK2????

acct kita sbg pmpuan terutamanya adab kita mst lah jaga...so ada batas2nya..
xbermakna kita xboleh have fun..but juz berpada2 ......
i'm also not perfect so juz saling igt m'ingati ,,
show ur responsible ...
AS  A MUSLIMAH...



kadang2 malu juga kad none muslim...
bila dia tanya ..kenapa awak wear scarf n kawan awak tak???

so apa korunk jawab???

mesti korunk jawab hak individu??

cuz dia kawan kita n kita tolong  back up?


acct bertudung juga doesn't means korang dah cover the all part...so pk sendry?



and also bukan nak puji agelina jolie..cuba tgk...




Sumber gambar: Google.
Sumber video: Youtube.

 

 

 

Angelina Jolie Dah Bertudung, Anda Bila Lagi?

Angelina Jolie masa ke Pakistan semasa bencana banjir tempoh hari mengenakan busana muslimah. Semua pasti tahu yang beliau bukannya Islam, tetapi bila ke negara Islam seperti Pakistan ini, ternyata dia begitu menghormati masyarakat tempatan. Kena tabik spring toing toing toing kat artis antarabangsa ini.



Waduh..comelnya agelina jolie bertudung....kagum cuz dia sendry show respect kad muslim....
muga2 AJ dapat hidayah n peluk islam amin...


tepuk dahi lagi aiyayayaya.....sedangkan none muslim pon tunjuk respect kad owg muslim ..
y kita as muslim xleh wat mcm tu? hermmmmmm...
so mcm mana kita nak jelaskan pada none muslim?????

juz kerut2 dahi n tukar topik?

hehhee.....n senyum2 kambing?




OH TIDAKKKKK>>>>>!@$%^&*





SORY KALU ENTRY NI ADA MENYIGUNGONGONG  SESIAPA...
i wanna to saya mintak maaf...


TEPuk dada tanya selera..

p/s : tanya perut ?? ish lapar lah....











8 comments:

delarocha said...

video kedua sgt annoying

CWL wanie LovelA said...

video kedua mmg sgt2 annoying

azizul said...

comel sungguh kambing itu

CWL wanie LovelA said...

hehe

en.fazex said...

video tu cam har**m...bertudung la ikut syariat islam...

manueng said...

kuatnye lagu background blog nih...tpakse bukak youtube tgk video tu...huhu

CWL wanie LovelA said...

en farez yap sakit jiwa

CWL wanie LovelA said...

manueng tu lah nak buang lagu