Mar 23, 2011

BELACAN DAN PAKU COMEL!

salam..

ADAKAH AKU NIE DAH ketinggalan zaman?
rasanya korunk mesti kenal
PAKU DAN BELACAN ?

HAI..asal CWL kuno sgt nie hahaha...




pic froom google..




sapa BELACAN DAN PAKU?

"Belacan dan Paku" ialah LAKONAN dua kawan rapat yang suka bercakap dalam bahasa malaysia...
Dua-dua WATAKnya berasal dari USA dan tinggal di Sarawak/Sabah selama setahun lebih...


"paku itu tajam tapi belacan sedap dimakan
asal negara orang putih
mereka kacang lupakan kulit
di tanah air mereka sendiri"



              Bagaimana B&P belajar BM?

       Kami tinggal dekat Sarawak semenjak hujung tahun 2007 hingga tengah tahun 2009. Sepanjang masa itu kami sentiasa bergaul dengan orang. Jadi, kami berupaya untuk belajar BM agar dapat berkomunikasi dengan sebanyak orang mungkin.

Macam mana B&P dapat nama belacan dan paku?

dua2nya nama semaran sahaja yang dibagikan kawan2 kami. Belacan, sebabnya dia sangat suka belacan/nasi lemak. Paku, sebabnya nama keluarganya neil/nail.

B&P tinggal dekat mana di Malaysia dulu?

Belacan: Bintulu; 7 bulan. Kuching; setahun.
Paku: Bintulu; 6 bulan. Kuching; 9 bulan. KK; 3 bulan.

B&P buat apa di Malaysia dulu?

Kami berdua berkerja sebagai sukarelawan gereja. Maksudnya kami membantu ahli2 gereja yang berada di Sarawak dan Sabah.

Ada kah B&P pandai loghat2 lain?

Kami duai nemu jako iban mimit2 meh, laban lama amai kami diau ba Sarawak.
Loghat Sarawak pun boleh ckit2 lah;)


INFO FROM FACEBOOK  LIKE PAGE BELACAN DAN PAKU



SERBA SEDIKIT TENTANG PAKU DAN BELACAN



KORUNK BOLEH CONTC WITH PAKU DAN BELANCAN DI BLOG DIAORANG JUM FOLOW RAMAI!




BELACAN DAN PAKU 

bagi aku diaowg sgt2 comel k...bangga sangat diaowg pon nak sangat cakap melayu n kuasai bahasa melayu..
bukan macam sesetngah orang asal melayu but nk tunjuk2 tere sangat cakap bi..kad blog kad outdor nak tunjuk kad semua bahawa dia lah yang paling terer bi..konon nya dah tak tahu cakap melayu...huh sengal!!!

so berlainan dengan paku dan belacan bangga dengan bahasa melayu kita n berusaha keras untuk belajar bahasa melayu.
MALAYSIA BOLEH! bak kata paku dan belacan...


layan video dorang nie..

kelakarkan kononya paku xreti cakap mat salleh hehhe...

suara paku merdu ooo





layan lagi...



this video wat saya bangga jadi gadis malaysia hehe...





video ni kelakar kekekekek tgk sendirilah banyak lagi!


paku belacan semoga berjaya 
hehee...

dan 
semoga dapat kuasai bahasa melayu dengan cemerlang hehe!



Belacan dan paku go baby go baby!