Mar 25, 2011

cara dan style BERSMS!

HI hihihi..semua...
entry hari nie ada kena mgena ngn semua...n rasa ramai besa wat pgai mcm nie hahaha...

korunk mesti kenal dengan perkataan SMS? kann...

Short Message Service (SMS)



SUMBER:
1. Apa itu SMS?
Dengan Short Message Service (SMS), pengguna hp GSM  dapat menghantar dan menerima berita/message pendek (biasanya sehingga 60 karakter). Text adalah dalam bentuk perkataan atau nombor atau kombinasi  alphanumeric. SMS dicipta sebahagian daripada standart GSM Phase 1. Short message pertama yang dihantar adalah pada bulan Disember 1992 dari sebuah komputer peribadi (PC) ke sebuah hp pada network Vodafone GSM di Inggeris. Kalau short message ini dilakukan dengan huruf latin maka 160 karakter yang dapat dihantar, apabila non-latin seperti huruf Arab atau Cina jumlah karakter adalah 70.

2
. Bagaimana ia berfungsi? 
Seluruh operator GSM network mempunyai Message Centre, yang bertanggung jawab terhadap pengoperasian dari berita2 yang ada.Bila seseorang menghantar berita kepada orang lain dengan hpnya, maka berita ini harus melalui Message Centre dari operator network tersebut, dan MC ini dengan segera dapat menemukan sipenerima berita tersebut. MC ini menambah berita tersebut dengan tarikh, waktu dan nombor dari si penghantar berita dan menghantar berita tersebut kepada si penerima berita. Apabila hp penerima sedang tidak aktif, maka MC akan menyimpan berita tersebut dan akan segera menghantarnya apabila hp penerima terhubung dengan network atau aktif.

3. Apa itu SMS-MT, SMS-MO and SMS-CB ?
Bila hp mempunyai kemudahan SMS-MT ini bermakna bahwa hp tersebut dapat menerima mesej pendek.
Bila hp mempunyai kemudahan SMS-MO ini berarti bahwa hp tersebut dapat menghantar mesej pendek.
Bila hp mempunyai kemudahan SMS-CB ini berarti bahwa hp tersebut dapat menerima mesej pendek dari operator network (Cell Broadcasting).

4. Adakah semua hp mempunyai kemudahan SMS ?
Semua hp mempunyai kemudahan untuk menerima berita atau SMS (SMS-MT).
Tetapi hp2 model lama ada yang tidak mempunyai kemudahan menghantar mesej (SMS-MO).
Biasanya seluruh hp baru mempunyai kemudahan menghantar dan menerima SMS.

5. Apa yang perlu dilakukan untuk dapat menerima SMS ?
Tidak ada yang perlu dilakukan. Sesaat setelah anda menerima telepon maka anda dapat segera membaca SMS tersebut dilayar hp anda.

6. Apa yang perlu dilakukan untuk dapat menghantar SMS ?
Sebelum anda menghantar SMS untuk pertama kalinya, anda harus memasukkan nombor Message Centre dari operator atau network yang anda gunakan. Nomor ini dimasukkan hanya sekali dan akan automatik di save oleh hp anda. Biasanya nombor ini sudah ada pada SIM card. Apabila tidak ada maka bolehlah menghubungi operator anda.

7. Bagaimana menghantar SMS ?
Dari menu hp anda, pilihlah  "write message". Kemudian dengan menggunakan keypad hp anda, tulislah berita anda (maksimum 160 karakter). Setelah itu anda akan ditanya nombor si penerima, masukkan nomor tsb dan send atau hantar SMS anda.

8. Berapakah kos SMS ini?
Kos bergantung kepada opertor network GSM anda. Biasanya sekitar 10 sen hingga 30 sen. Kos ini hanya untuk menghantar SMS.Mungkin ada operator yang mengambil kos dari menerima SMS. Dari internet anda dapat juga menghantar SMS.

9.Mengapa menggunakan SMS ?
Dengan SMS anda dapat  selain menghantar mesej, juga dapat menghantar informasi pribadi penting (nomor akaun,telepon, dsb) kepada orang lain,dengan selamat. Sehingga si penerima dapat menyimpan berita atau info itu di hpnya, dan dapat melihatnya kembali bila diperlukan. Selain itu tentu saja SMS meringankan kos kita, apabila tidak perlu berhubung secara lisan.

10.Bagaimana dengan keselamatan SMS ?
Walaupun sampai saat ini SMS masih boleh dikatakan selamat, tetapi sudah tentu sebagai sebuah produk yang diciptakan oleh manusia, ia tentu mempunyai lubang2 dalam sistem keselamatannya. Tetapi untuk keperluan sehari hari, yang tidak terlalu memerlukan keselamatan, SMS masih dapat dikatakan selamat. 

11.Dapatkah kita mengirim email dengan SMS ?
Ya kita dapat mengirim email dengan kemudahan SMS.Beberapa operator telah memberikan pelayanan tersebut.






SERBA SEDIKIT TENTANG SMS...
BUT ramai mempunyai tabiat MASING2 ketika bersms..

 MCM MANA TU?? HEHE..MEANS masing2 ada STYLE MASING2 NK REPLY SMS

KITA AKAN SENARAI KAN YEA...



SMS KETIKA DUDUK


adalah pekara biasa...



 pic from google



cwl pun suka msj masa duduk...korunk xkan xpenah ..tipu lah...
selalunya sms masa duduk kita ngah relax2 ..santai2 thEn sms..



SMS KETIKA BEDIRI


 pic from google
sms ketika bediri cwl rasa perkara rutin juga...
selalunya kita sms waktu bediri nie waktu kita nak rush nak cepat2 kan..


SMS ATAS KATIL OR BARING2

pic from google

SMS  atas katil nie pon normal hehe..korunk pun tahu..selalunya korunk sms waktu nak sleep2 nk korunk msj  kad katil..also yg tgah jiwang2 dgn awek pun msj kad katil sambil golek2 hehe..


SMS KETIKA MAKAN
 PIC FROM GOOGLE


sms ketika makan ni pun selalunya kita wat..ala sambil makan pun bole msj..tambah kalu bf msj
ish xkan xjawab mst lahkan wajib haha..


SMS DI DALAM KELAS


pic from google
aip2 korunk yg masih bersekolah jangan bawa hp g sekolah..kecik2 xleh ada pkwa makwe stdy dulu..
huhu..t bawa g sekolah cikgu amek baru tau..rasanya ramai msj dalam kelas xkira korunk dak skola ke dak kolej ke..mst penah msj dalam kelas kan..dah cikgu or ltcre busan sgt msj jap ngn awek hehe..



SMS KETIKA DRIVE OR BAWA MOTO SAMA JE..




PIC FROM GOOGLE

SMS DALAM KERETA TGAH BAWA MOTO.mst korunk biasa wat jugakan..
bahaya!JANGAN wat mcm tu k..korunk bukan je membahayakan diri korunk ..korunk juga membahaya kan nyawa orang lain so elakkan bersms whateva korunk tgah drive or bawa moto.fokus k!


SMS DALAM TANDAS

 PIC FROM GOOGLE...
RAsanya masih ada sms dalam tandas wat tabiat xsenonoh euuu..
cuz ada membe cwl hp dia jatuh dalam mangkuk tandas tu..so korunk jangan msj dalam tandas
bg tau kad awek or pkwe i nak mandi ke i nak ke tandas jap ke..xpayah lah korunk bawa hp tu masuk tandas..kalu jatuhkang lagsung xboleh msj..n bg girl xsenonoh tau.kalu org tau ish malu..so sms tu berpada2 jgn hp dah rosak baru nak menyesal hehe...



hahaha..


MB KORUNK TAWU G CARA OR GAYA ORG BERSMS..Mungkin dia bersms sambil menari sambil berjoget? sambil bersukan? mungkin? so cumment n share lah k! thanx 4 reading!

2 comments:

Sogeking Kun said...

sms sambil sms..*utk org yg ramai awek sahaja..hahaha

CWL wanie LovelA said...

HE3