Mar 4, 2011

SHARE TIPS KULIT SENSITIF

askum 

sebagai mana yang dijanjikan oleh saya semalam...

saya nak share produk apa yang sesuai kulit sensitif mcm kita...
kebanyakan kulit sens ni ..awek2 yg bkulit cerah..tapi..kalu kulit dia xde masalah ok lah 2..
but yg senstf mcm saya akn terasa x comfort nak makeup ,nak pkai apa...cuz kita takut kulit kita akan rosak n btambah2 teruk...

so 

first stape
make sure


JANGAN SENTUH TANGAN AT MUKA

jangan sesekali ok!

kecuali nak cuci muka lah hehe...kalu nak pegang bole tapi makesure tangan dah basuh bersih2 dah kering baru la pegang nak cubit ke tarik ke...

second

jangan sesekali picit jerawat dengan tangan

masalah kita semua adalah xsabar nk hilang mr jerawat..
but kalu anda picit dia akan lebih merebak merebak dan worst!!...
n paling xsyok dia jadi bekas jerawat..

but duntwory segala mak nenek jerawat mahupun parut jerawat akan hilang dengan sendry nya tetapi memakan masa yang lama...

ok dah la..2 lah sikit tentang kulit...


korunk pon tahukan....sebab2nya



utk t selamat kulit  dary jerawat..

i will share dunt wory..

sharing is caring rite..dear2?

huhu..
ngade nya ko speaking pnampaq mau..pangg...rrr..!


muka aku kalu xmake up memamg xcun sapa2 x makeup pon mmg xnampk cun...dier kureng serlah sikit..haha

nk tgk muka aku kalu xmakeup..

haha jangan la..

xder keyakinan..

but

jangan gelak kalu tgok..

ni dia  

jeng2



 gigit jary cover muka xcun


muka xmake up keluar ngn kwn 
yg tepi aku adik comell!

stuf barang makeup aku??






ni dia...


 semaknya haha..stuf aku berada di beg pink..

 my stuff



oke..ni tips makeup yg sesuai utk kulit senstif!!!

igt pesanan ni kepada cik kulit senstif jgn sesekali memakai brgn utk dry skin 

..sngat bahaya..ia akan merosak kan kulit kita..

sbb dry skin diaowg punya mcm byk pelembab cuz kulit keringkan kita ta boleh..
sbb kita..
kulit sentf ta bole pakai..
 apa2 pon xbole pakai..tak bole
nak cari pasal try la..
rosak kulit..



SO BE WARE!!!!!


okeh


..




firstly 



kalu untuk BIBI cream aku pakai jenama the face shop..






     cream ni memang sangat sesuai untuk kulit yg bejerawat n tutup cela..

 dekat face shop boleh dapat..

memamg dia kecik tetapi berbaloi sangat..hanya RM60+
 ok la..harga dia.



 next compct powder...
aku pakai jenama REVELON..

serius pakai mmg rasa natural n muka xkan rasa heavy...



 price dia dalam  rm 55 ++ 
XBErapa igt korang cari lah sendry..tapi bila pakai segala mak nenek cela xnampak..
MMG RASA SMOOTH..
dan pilihan aku adalah beyond natural..


next blusher ...BLUSHER AKU PAKAI JENAMA ELIANTO.


  price dalam rm20 sumthing
ok lah berbaloi..
colour yg aku pilih pon natural ..warna ala2 cokelat gitu..



  4ME Yng ni paling utama aku xleh hidup tanapa eye liner hehe...
jenama aku pakai AVON&FACESHOP..



 harga dalam rm20++

  oklah puas haty ..sebab bila pakai dia payah nak cair..n rasa save!


next..mascara.
aku suka makeup natural
 so pilihan aku mascara natural dari AVON..

  rm16.90 XSAlah aku..

tersangat lah ok..mata xkan rasa berat..
sbb bulu mata aku dah lebat n panjang..korunk ikud kesesuain korunk lah utk mascara..


next

4 eyes shadow

pilihan aku dari elianto dan MAC 

YANG PALINg AKU SUKA 

ELIANTO

SEBAB WARNA NATURAL

 
  RM 20+ SUMTHING

colour gold..n naturall
mmg sesuai jiwa remaja mcm kita..

dan kalu untuk wat smooky eyes aku suka jenama MAC..

RM 50 ABOVE kud..

colour pilihan aku utk smooky eyes warna dark
ni utk heavy makeup..

next  utk lips
 pilihan aku fasio ,maybelline, lip ice balm sheer colour
 dalam 20 ringit leh dapat...warna pilihan orange ..natural colour ala2 korea..jenama fasio n maybelline..



 yang ni fvrte aku 

sebab dia ikud kaler kulit kita...

selalu kalu g mana2 aku pakai ni lah..sbb bibir aku cpt kering...


untuk remove make up
safi
aku pakai safi gamat sesuai utk kulit senstif..
murah sangat2 rm 4.60 cen jer...
aku beli yg small ..
mmg owke sgt snng nk tanggal makeup..


untuk lembutkan tangan yg kering hhee
AVON wangian buterfly..
jumpa cik abg je baru buh kad tangan ahaha....

kad avon leh dapat..


herm actualy aku xsuka makeup cuma kadang jer..

n aku xpenah pakai contc lens..but nti aku nak cuba...







 muka aku lepas make up???




ni yg terkini..
yang ni first2 aku belajar makeup























               selamat mencuba bye!!!!


































































































































































5 comments:

SHIMA EMMA said...

suke kalo bab2 kecantikan :)

CWL wanie LovelA said...

wanie pon suke

EJA said...

yeah..info yg sangt berguna..ada sorang kawan..muka dia brjerawt teruk..tapi rasanya dari pmakanan..dia suka makan bergoreng..like..aym goreng..

Nurun said...

eja 'step' baru betul. bukan 'stape' ok?
muke yg bru nk bljr makeup tu nmpk natural. nice.

CWL wanie LovelA said...

tq2