Apr 28, 2011

MY Dad...

salam...


hari nie nak ciiter sal abah bukan sebb hari ayah ke hari bapa sedunia ke cwl nk wat entry nie...
juz kerna teharu and bangga dengan ayah..

i'm proud to be your daughter..




masa kecik tawu xcomel  jangan kutuk huh!

(bila tgk nalik rasa saya ikud muka ayah)

abah cwl nie mmg tegas lah..biasa la bekas pesara air force.
yes abah bekerja sbg air force dulu...skg dah pencen.
abah mmg garang sgt2 ....takut lah bila tgk abah mara kadang2.tapi abah dia marah cwl n adik beradik lain selalu bersebab..sebenarnya abah bukan garang dia sayang kami semua.i realise about that..
so dalam family kami..nie byk habis masa bersama lah.sbb abah xbagi kami keluar sgt2 pastu balik lambat2 kan.dia tak bagi ye lah tambah kami anak pmpuan byk duk umah.keluar umah bila perlu ja.so kalu nk keluar ngn membe2 kena bg tau dgn sapa bila n pukul berapa.sbb tu mhg nk keluar pon dia mintak permission bukan suka2 bawa keluar.heheh...
biasalah kan kalu mana anak2 pon mesti lebih rapat dengan ibu...kan?
ye la...ntah semula jadi kud..kdg2 peribadi banyak dengan mama.sebab rasa segan kan nk citer dengan ayah..hehhee....

ok lah

pasal abah...
abah cwl CWL masa kecik2 dah jadi anak yatim ..
mak ( opah cwl) nie adalah chinse .so tu abah putih.
and tok wan (ayah kepada abah) cwl tinggal abah dari kecik2 dan kahwen dgn org lain.
so abah tinggal dengan nenek angkat dia melayu lah ( nenek angkat bela mak abah yg chinese tu).
selepas opah cwl meninggal, (mak long) kakak kepada abah cwl pula meninggal..
meninggal dari kecik sbb sakit tekak abah cita owg dulu2 mana bawa g hospital..
ajal kan xkira owg...
pas tu abah tinggal dengan nenek angkt dia abah kata mmg hidup susah sngt2 so dia tekad stdy rajen2...
 tapi lepas meningkat besar sikit.nenek sebelah tok wan (bapa kepada abah cwl) amek jaga abah...
abah citer selalu kena dera xbagi makan,suruh wat keja..smp lapar terpaksa curi makan udang kering..
so sedih dgar cita abah masa kecik2 dan cwl tau zaman  knk2 abah mmg pebuh dgn duka..
pas tu owg bg tau kad nenek angkt suruh amek abah balik.so nenek angkt amek lah balik..
jaga abah sampai abah jadi airforce...selepas tu nenek perempuan mnggal dulu..
abah cite masa dia nk p luar negeri dia tggl tok laki..kiranya last dia jumpa xdan manja2..pas balik2 igt ka tok laki ada kad umah jiran sbb abah bagi duit kad jiran mintak tgk2.
balik2 pegi umah jiran tau2 tok laki dan meninggal.so abah rasa sedih sgt2.
tapi bg cwl abah cwl bukan pedendam lepas tok laki meninggal dia terus cari ayah kandung dia..
hermm tu lah serba sikit life abah...

abah nie dia tegas dalam mendidik kami..semua..
bagi cwl abah cwl seorang berfikiran luas..mb luas perjalan banyak la pengalaman kan..
dan cwl rasa abah cwl seorang yg bijak lah selalu bg idea bernas.
so kami yg anak2 ni kalu xtau pasal isu semasa or apa dalam pelajaran selalu nya akan tanya abah la..
and abah sangat2 fluent n teror dalam bahasa inggeris.
yela selalu merantau.hehe..

dan bagi cwl....
abah adalah abah NO1 yg terbaik di dunia!




abah masa muda..smart hehe..


with his sapa aku cwl xtau hehe...xtanya pon

in united states
tawu kad mana?


 suka lah suasana dengan basikal lama tu hehhe


 wit his friend..

 my abah..

 jauh perjalanan luas pengalaman..hhee

kawan abah..

 tengah duduk hujung sblah kanan is abah cwl..



serba sikit pasal abah cwl...

korunk mesti ada cite pasal ayah korunk masing2 kan...

apa2 saya sayang abah so much!



tq 4 reading... :)

4 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

pehhhhh! hensemm nye abanh dia!!!

CWL wanie LovelA said...

yuyu saya xensem hehe?

Farah Nordin said...

Handsome ayah Kak Wanieeeeeee :)

CWL wanie LovelA said...

tq hehe