May 20, 2011

confuse antara cinta monyet plus nafsu ...


salam,korunk semua..

sesungguhnya cinta yang hakiki adalah cinta kepada Allah s.w.t ....


ok lah straight to the point..
gini lah lah remaja sekarang dan dulu...lain xmcm zaman skg kan..kan..
masa zaman cwl...cee mcm la lama sgt zaman ko cwl...
masa zaman cwl..membe2 semua ada hp..cwl xde hp ..rasa sedih tgk membe2 pegang hp..besar2 ..pas tu pasang mp3..cwl tgk ja..smbil air liur meleleh hehe...pas tu diaowg 
msj pkwe..la hape..mcm cwl hp mcm dah mmg xde..
lepas form5 ada pon cam xde...heheh..single dan bujang katakan...xde le masa cintan2..
hehhe...alhmd...hikmah xde hp xde pkwe rasanya dah nmpk kud skrg..hehe..

rasanya trend ada hp mst ada pkwe or awek hehhee... 

but bukan bermakna ada hp merosakkan kita...xdelah..but kdg2 remaja nie xde bimbngan..dia terguna ke arah yg kurang elok lahkan...pahamkan...


rasanya masa zaman skula mesti ada membe2 yg mencintan2 bagai nak rak kan..
kita tgk pon..ishk aku pon nk de gak pkwe2..hoh itu lah reality life..
but kita sedar atau x..masa tu adalah cinta monyet...

google pic

cinta monyet tu bukan cinta ada monyet..monyet dan monyet ok!

tapi ada juga lah membe yg bercinta until now..kekal..tapi kes diaowg ..dia owg bercinta sambil berlawn dalam study.
n
dua2 dah berjaya,,,,
ada yg bercinta sbb nk berjaya 
dan
ada yang bercinta tapi sbb nafsu tu lah cinta monyet....

so yg mana pilihan korang?

selalunya pelajar atau budak2 skola..nie..xsemua lah yg mcm tu..kalu bercinta,..tapi kalu yg terlalu mengikut nafsu tu..berbulu juga aku tgk..berpeluk2 depan public..bercium sini sinun..
pas tu putus cple...tu bukan bercinta adik..tu cinta monyet plus nafsu haloba,,,huhu..
then mula owg label ko bekas dia..kan sapa malu..aisayman..

google pic

hua....kalu budak2 tecik tgk nie..boleh terikud2 diaowg nie...so awasi anak2 anda ..heheh

pic from google

kad sini bukan lah nak cakap kita pon baik sgt...
mcm cwl skg pon cece..ada pkwe...tapi alhmd xde lah wat yg xsenonoh...
pegang tangan tu adalah..
bohong lah kalu cakap xpernah jalan2 pegang tgn...huhu...
reality lahkan..kita pon xsempurna juga..tapi mcm mana pon kita kenalah elak perkara2 maksiat nie!


acct kisah nie bukan nak aibkan... sal membe2 yg pernah melakukan kesilpan dlm hidup dia,,,
ni sbg iktibar kepada kita semua ja...

dia nie kira membe cwl juga lah xde lah rapat sgt..tapi kenal biasa smbang2..mcm korang lah mesti ada membe yg korunk kenal gitu2 je kan..acct dia lama xdtg tuesyen...so cwl pon nak tawu lah juge pe sal minah tu..xde angin xde ributkan..kan..kan..heheh cwl nie caring juga..korunk igt hape ..hehhe
tibe2 diaorg cakap dia dah xskola dia..dah stop..sbb dia nak kahwen..cuz mengandung ank luar nikah..
tercekik cwl masa tu..dah tengah melantak nasi lemak dua bungkus...pecah rahsia...melantak mcm ahli gustikan..
lastly cwl jumpa dia ..dia keja kad kedai  topup..n dia sedih sgt..dia ckp dia menyesal ..wat benda terkutuk tu..
dah kena buang dgn family,mak mentua pulak xsuka dia..n husband dia masih nk enjoy2 xnk keja..so dia rasa susah sgt..nk wat mcm dah xbole nk undur...cuma boleh perbaiki dan bertaubat ja..la..
cwl nk cite2 lebih pon sbb xrapat sgt..kan..
the moral of story jgn bercinta sbbkan nafsu..


kita xperlu nak susah cari jodoh...
insy ..
jodoh yg baik utk org yg baik2...

Sebelom kita,salah membuat keputusan..dan melakukan kesilpan yg terbesr dalm hidup kita...dan mengabdi kan ia sbg sejarah hitam dalam hidup kita..baik kita memohon pada Allah s.w.t agar sentiasa memberi jalan kepada kita ..dan mengelakkan kita dari melakukan perkara2 maksiat..

bagi cwl masa sekolah adalah utk bersekolah dan bersama kawan2..
dan masa sekolah ada mengejar cita dan impian..
dan
bukanya masa sekolah untuk mengejar cinta monyet dan nafsu...
tak salah bercinta as long kita bercinta sbb nk lawan stdy n sama2 berjaya tu eloklah..kalu kearah xelok cwl terus terang cakap xsetuju...


apa cinta monyet bagi korunk?

need u feedback..
tqsm


6 comments:

noor atiqa said...

betul betul.klu na b'cinta pun hold on dlu kn. klu btl btl sk biar study rjn rjn then b'jya dpt ap yg kt impikn(:

OneMAnShow said...

isk isk isk.. budak2 zaman sekrang camtu ler.. >.<
suke artikel ni.. ^_^
no komen.. tapi dulu camtu gak.. mase sekolah2 dulu.. tapi skrg takde lagi..
cume pikir nak betulkan diri dulu baru nak pikir cinta sesame manusia.. maksudnya kalau diri ni dah stabil baru la cari teman.. ^_^ ni diri sendiri pon terkapai2 nak cari teman.. hahaha..

Mohd Shukri Fadzillah said...

haha.. aku dulu cinta monyet cinta yang... i laik yiu, and i know u give respon oredi.. but ai malew la nak bertentang mata nga yew... ye lar.. ai siape kan.... ahaks <<<<----- gambaran kasar

CWL wanie LovelA said...

noor atiqa> success dulu baru bercintan cintun

CWL wanie LovelA said...

OneMAnShow> hehhe..terkapai2 ke dah ada hehhe

CWL wanie LovelA said...

Mohd Shukri Fadzillah> pen merah pen biru punya kes lah ni hehe