May 5, 2011

UPU xdapat..tingkatan enam owg kate susah ..kolej mahal cmne..??

salamm..



first thing nak pomot satu page nie dulu..

ok sape rasa nk masuk form 6 like this page korunk mst dpt byk info!

ok hari nie hari penentuan kad adek2 yg nak semakan kemasukan upu...rite?
acct saya pon gementar utk semakan upu lepasan stpm juga!!!


ok xpe nk story n shared tips...
situasi antara adik lepasan spm and me (cwl)

adek: salam kak...sedih nie..
cwl: nape citer la...
adeq: chek upu..tapi xdapat..
cwl: dah wat rayuan???
adeq: dah... (T_T)
cwl: jgn sedih2...insy ada reziki tuu...(dalam hati aku pon duk bedebar yg stpm punya hehehe)
adeq: nk p mana ..nk g kolej yuran tu xmampu..laaa....cmana...membe2 semua dpt...xkan nk masuk form6???
cwl: sis pon form 6 ok wat...
adeq: owg ckp form6 ni susah masuk mesti gagal lah...
cwl:kalu sapa xstudy pon gagal insy bole..
adeq : patut ke adeq masuk form6 dulu???
cwl: bagi pendapat akak,kalu adik rasa adik bole adik pegi..dia kena ada minat n azam yg kuat.mcm sis pon main2 masa form 6 tp alhmd result ok .tmbh kalu adik betul2 insy lagi bole!!!
adeq: adik rasa down n rasa mcm jln terakhir je...
cwl: insy kalu ada reziki xkemana ..akak nk nasihat adik pon tgah susah hati sal result kakak heheh..
adeq: form 6 ok ke? susah sgt ke?
cwl: form6 sgt2 ok peluang sgt2 cerah! susah kalu xbaca buku mcm memebe sis dia kaki membaca je dlm kelas and dapat 3 A1b.TUpon dtg skola jrg2 tapi dia membaca,,so kena hard la..
adeq:emmm
cwl: nak seribu daya xnak seribu dalih..
adeq: CAM smgt lak..insy adek try ..wish me luck
cwl :insy

ok sebenarnya tersebarnya cite form 6 susah dan susah budak2 yg lepasan stm set yg form6 susah da..so..salah sape? belum cuba belum tawu rite.. :)



tingkatan enam welcam to adeq2 yg joined!



Perasaan kecwa,rendah diri dan frust menongeng

perasaan kecewa dan frust menongeng yg berlaku kepada adek2..rasa mcm gagal..nak nages je..rasa dunia dah gelap..takde lagi masa depan  rite? so jgn pk mcm tu..cuba bangun jadi kan kegagalan tu sbg motivasi diri.wlpon membe2 smua dapat university dapat,poly or what eva..rasa mcm rendah diri sgt masuk form 6..
jgn rasa mcm tu k..yakin pada diri..
nak tawu tak stpm ni adalah..
peperiksaan top 5 tersusah di dunia ok!
so korunk patut rasa bangga form 6 xde teruk mcmkorunk bygkan..

tingkatan jalan mudah ke university

cuma,dua tahun di tingkatan enam
membuka ruang dan peluang kepada pelajar
untuk mengukur kemampuan sebenar ke arah masa depan yang lebih baik. 
Halangan dan cabaran di tingkatan enam adalah jalan mudah ke universiti.
insy..usaha perlu juga yaa...

Taraf Sijil STPM

  • Setiap subjek lulus prinsipal akan dapat taraf Advanced Level (setaraf A-Level) Cambridge, UK,  Taraf A-Level ni sangat tinggi tau, diploma pun belum bertaraf A-Level lagi tau, STPM dah ada daaa.(yeyyey)
  • Berdasarkan pengalaman taraf soalannya sama kualiti dengan soalan peperiksaan luar negara Cambridge GCE A-Level.setaraf yang diambil oleh kebanyakan budak omputih luar negara untuk masuk universiti.
  • Di luar negara STPM digelar Senior Cambridge, SPM – Junior Cambrige.. kekadang High School Certificate(HSC), High School Diploma di US.
  • STPM ni sebenarnya peperiksaan University Cambridge kemudian diadakan di IPTA kita. Aku ni bekas pelajar STPM 2005 – dapat 5 prinsipal tuuu… cayalah…pointer pun ok dapat apply kerja kat kerajaan.
  • Lagi satu STPM ni laku jugak kat luar negara boleh cari makan dan lanjutkan pelajaran terkenal seluruh dunia. Kelayakan STPM ni bertaraf dunia tau…
( sumber:http://cgpauzi.blogspot.com/2010/07/kenapa-tingkatan-6.html)


 BETUL KE FORM 6 SUSAH???

OH ADEK2..tiada yg senang dalam dunia tanpa berusaha ok!
kalu adek2 g mana2 pon adek2 kena stdy juga...
so kalu dalam otak dah set susah..susah lah jadinya...
think positif...
wlpon my result xde power but alhmdllah i pass all ,,heheh..
tu pon main2 belum serius..hehe,,



jangan berasa tewas dan kalah!


jadi kan spm sbg pengalaman untuk mmbina keputusan yg lebih cermelang di stpm..yakin boleh dan jgn berasa tewas...isny ALLAH S.W.T..akn memudahkan jalan kita...amin..

doakan cwl dapat Universty hehhe amin


lebih lanjut boleh tgk disini..



&




GOOD LUCK

25 comments:

Asha Shalina said...

form 6 mmg terbaik kot..hehe...sy skrg dh sem 2 di UPM..insyallah next sem jd pelajar thn 2 pulak..sy pun produk STPM gk :)

CWL wanie LovelA said...

hehhe waa bestnya sis..hope dpt ikud jejak sis

CikHaniBhulat said...

hani pon dpt form 6....tp xpergi gak...lastly masuk kPMSI...hurm, ok la..yuran murah..elaun pon dpt wlopon xseberapa..so, xde utang dgn kerajaan...dgn family jew.. =)

aliana azman said...

thanx sis :) watak adek dlam dialog kat ats tu kn , sebijik cm saye :( sye pon x dpt mne2 n takot nak masok form 6
tpi bile bce entry ni , lega r sikit :)thnx

cik najihah said...

tak buat rayuan ke dear..em..
x pe2 rezeki ada kat mana2 pun..belajar mmg susah tapi bila dah dapat hasilnya berbaloi..gud luck ye

CWL wanie LovelA said...

cikhani heheh ok juga tu.tp ada yg rasa xmampu.

CWL wanie LovelA said...

aliana welcam..goodluck

CWL wanie LovelA said...

cik najihah betul tu :)

nelly said...

Nelly memang bekad masuk form 6 ..belum cuba , belum tahu ^_^

nelly said...

nekad*

CWL wanie LovelA said...

gudluck nelly

nurul amirah jaimen said...

form6 mmg best..
lgpon tempoh pgajian nyer x lama..2 taun je kalo nk bndingkan dgn diploma 3 taun..
doakan sy dpt masuk u...=)

CWL wanie LovelA said...

ye form 6 the best..amin..doakan saya juga

Anis Zaty said...

from 6 xde la ssh cam yg org ckp2 kn..heheh..!!mne2 pon sme je, jnji ushe..
jimat mse dr dip, de baik ny..try la, pd anis f6 la tyme sek yg plg bst..heheh..!!wat pilihn t'baik k..?? neway,gud luck CWL..!!

CWL wanie LovelA said...

anis zaty> cwl bekas pelajar f6..doakan masuk u amin!,,,tapi setuju f6 xde susah sgt mcm owg bising2kan

rNesZaiNe said...

Kalau dy tak yakin f6 , politeknik ada :)
+ , sijil politeknik bernilai jugak :D

CWL wanie LovelA said...

ok juga..tu :)

einz miszmessy said...

cwl pun amek f6 gak?? aliran sains kew??

CWL wanie LovelA said...

einz x.sejarah dan bahasa

einz miszmessy said...

minat ep?
so ok tak aritu???

CWL wanie LovelA said...

ok sgt2 ..senang je..membe yg amek sains byk kantoi.yg aliran sains ke sastera semua ok!

Nur Adawiyah said...

salam..saye dpt form 6 thun ni...rmai yg ckp form 6 susah...bile saye bce blog ni..sye dpt semangat baru..sye akn study btol2...and i love this post!!

CWL wanie LovelA said...

hheheh tq

mok said...

Kelebihan Ambil 5 Subjek. Betul kiraan pointer tu. Saya ambil 4 subjek saja.

Syat0za Zai said...

terima kasih kak CWL ;D