Jun 28, 2011

Resipi ROTI ARab by cwl

salam...


sebenarnya cwl dapat resipi nie dari membe facebook nama dia zatie  org dia cun gila.cwl suka tgk org cantik nie..  :) 
CWL mmg suka bab masak memasak try resipi baru..tapi time cuti je lah leh wat..
so cwl dah cuba buat dan menjadi sekarang nak share dengn korang ..yang bujang2 nie try lah cuba yea!



resipi dia senang ja..


stgah kilo tepung Gandum
1 sudu besar yeast @ mauripan
3 sudu susu pekat
garam & air secukupnya ..agak2 korung..masak2 nie kena pandai agak2 ja..



first stape

pasti jari jemari mu bersih ..guna life boy ka dettol suka haty lah janji bersih...suci!



niat di hati nak tayang gelang crystal kite tu hehe...


second....

bubuh kesemua bahan-bahan tadi tu dan uli sampai jadi doh...
memerlukan tenaga luar biasa bila nak menguli nie..berotot sudah tangan cwl hehe...



korunk yg kali wat jgn pakai gelang2 nie rimas  n susah hehe...niat tak baik mmg lah selalu susah :P


third 
dah siap uli ..doh tadi kena rehat kan kejap nak bagi dia kembang....satu rumah...!!
kalu korunk nak doh tadi  nail dengan cantik .ambil kain basah dan tutup doh tu.
tapi kain tu kena bersih la jangan kain lap rumah korang wat tutup doh tu ...euuuuu!



lepas  dia kembang
korang uli dia jadi berapa doh untuk di uli lagi mcm nie..
teringat zaman kecik2 uli plastesin...hehe...

comey x hehe...


then korang gelek...jangan xgelek..germ kad pkwa ka mak we ke..bayangkan korong tgah giling dia hahaha..




then cwl suka wat lubang2 udara b4 goreng guna garpu ja..jangan cucuk over2 pula..



then goreng...

minyak sikit ja...jgn berminyak sangat tak baik untuk kesihatan...

goreng ja ..kalu nak bakar pon bole sapu mentega sikit..


dah siap boleh makan dia kuah gulai ke sambal tumis what eva korunk suka..



rasa dia sedap rasa mcm kad negeri arab masa tengah melantak....<<< bangga diri riak dan tabur hehe..

apa-apa pun
cwl nak cakap cubalah tau...

GOODLUCK!




















4 comments:

.::~♥ღcik angkuh yg chumelsღ♥~::. said...

thanx la to u..sbb ajar buat roti nih..
saye seuke..maybe leh cuba nt..thanx a lot..

AliaJustea said...

terliur dah ni :)

CWL wanie LovelA said...

cik > welcam

CWL wanie LovelA said...

alia try lah way