Jun 30, 2011

syarat nak berkerja TAK BOLEH PAKAI TUDUNG ....?




salam...



poyo itu sya
.
ok semalam cwl jejalan seronok gila jumpa kartunis binjai dengan nud's...nanti cwl tunjuk story diaowg tau nie nak cita pasal menda yg menyebalkan hati semalam..

mula-mula cwl nak minak maaf kalu isu ni agak senstf
bg org lain tapi ini sekadar luahan dan dimana keadilannya..
 (kad sini juga bkn cwl nk tjk cwl baik sgt...)

mmg lah  tak semua yg tak bertudung tu jahat n teruk..tp kalu dia hijrah dari tak pakai tudung then pakai tudung mesti orang semua akan ucap tahniah atas penghijrahan dia ke arah yang baik.
 tapi kalu kita dah mmg wear tudung or hijab tiba2 kena buka mesti owg mengata  dan tak kan semata-mata nak job tu kita sanggup buka tudung? rite?


ok cwl nak cerita semasa kejadian cwl nak aply keja...
sementara tgu upu cwl nak keja cari duitkan sapa nak bagi betul tak? mmg cwl skg dah keja kad kedai perfume tapi nak lah tukar angin keja kedai kosmetik mmg cwl suka kosmetik2 nie .
tambah bab meka up sukanyaaaa...tiba2 ada job kad kedai kosmetik tuu..mm popular tapi tak nak sebut jenama apa kan... biarlah rahsia.....
jawatan yg di tawar kan sales lah kan..
ok dalam nak aply borang tu mmg dia bagi dan dalam borang tu 
TAK MENYATAKAN NO HIJAB OR ELSE...
so cwl isi borang tu dengan gembira..
tiba-tiba dia cakap ''you isi sajalah tapi kalu u dapat u xboleh pakai tudung lah''...
ok fine aku ronyok kertas tu dan blah...


MENJADI PErSOALANYA ..???
KENAPA KALU BERTUDUNG TAK BOLEH KERJA? 
apa masalahnya bukan tudung or hijab tu menggangu orang lain now mcm2 style yg ada yang kita boleh pakai dengan kemas....
lagi pon agama utama negara ni islam ..so apa motif dia nak menggalakkan amai buka tudung ke?
buat aku hamok ja...huh!

TAK HERAN lah tak keja kad situ aku bsyukur mungkin ada hikmahnya..
kad tempat aku yg skg ni bagus siap ada kemudahan tempat smyg lagi ikud time...alhamdulilah..


need u feedback bye..

24 comments:

cik najihah said...

kebanyakkanye da mcm tu..
tah pape..kat hotel kat kuantan pun cmtu jugak..kene pakai skirt
masyaAllah

CWL wanie LovelA said...

saba jalah

HazHand said...

yeih! thats rite! xnk bg feedback,nk tgk org ni comel ke x..!
mmg comel!! hahaha

CWL wanie LovelA said...

tq

Cik Jannah said...

sabar je la kan..

kusyi said...

tak patut2.. dunia akhir zaman le ni~

☀ Izzaty Hedry☀ said...

bek tak yah keja kt tmpat cm tu .. asal nk keja kna free hair... aduii..

hudaa.udey said...

mmg betul pun.. act kite bfore this kje dah la xdpt nk solat.. at last benti.. inikan pulak xbg pkai tudung.. haishh.. ape2 enth.. =.="

yaya yayot said...

tapi kan, bila fikir balik, mostly, kedai yang jual barang kosmetik ni, memang taknak orang yang pakai tudung kan. macam hape je!

ingat apa, orang yang pakai tudung tak boleh melawa ke apa? pffft.

shida said...

hu3...especially kedai or co orang bukan melayu/islam..depa ni tak memahami isu menghormati agama org len betol..huk3~~takpalah..rezeki ada dimana-mana...:)

Iqah QaQa said...

betul woo,, dulu qaqa penah kene, pas habis spm, semntara tggu tawaran mne2, cr kje, kat midvali, kedai baju, dia cakap, nak yang ta pakai tudung. pelik ah, knp? huduh sgt ke pakai tudung, sale ta naik ek kalo pmpuan betudung kje ctu?? huh!!! tp kebanyakan kedai mkn, na pmpuan betudung..paham-paham je la knp kdai makan bole amek pekerja pakai tudung..hmm

My Name is Mar said...

Sebaik-baik perhiasan dunia adalah wanita solehah..
Zaman sekarang ni..
Kerja sebagai General REception Officer pon pakai tudung..
Huhuhu..
Bak kata movie Aku Masih Dara..
Ramai pakai tudung sebab nak tutup love bite..
Manusia.. Manusia..

Sola Hadi said...

setuju dgn entry ni..sng je, kalau apply keje kat ofis yg tak faham, ckp je..rezeki saya ditgn Allah..dr keje kena buka tudung, saya cari keje lain..

einz miszmessy said...

shengal...tmpt cina eh.....apa la....tak gheti hormati owg???

CWL wanie LovelA said...

Cik Jannah ha a saba je

CWL wanie LovelA said...

kusyi itu lah..

CWL wanie LovelA said...

☀ Izzaty Hedry☀ tu la

CWL wanie LovelA said...

hudaa.udey herm sebalkan

CWL wanie LovelA said...

yaya yayot tu lah ramai owg pkai tudung cun2 pe hehe

CWL wanie LovelA said...

shida oh jgn sebut disini senstf

CWL wanie LovelA said...

Iqah QaQa setuju

CWL wanie LovelA said...

My Name is Mar cerita tu lagi tak paham..nk ckp org pakai tudung jahat ke apa..xbole pkai tol

CWL wanie LovelA said...

Sola Hadi :)

CWL wanie LovelA said...

einz miszmessy jgn sebut kaum nti kena tgkp..shhhhh:)