Jul 5, 2011

Guru Sandaran Tidak Telatih ( GSTT ) Perlu Di hargai! ( by pelajar)

salam...



semua....hari ni cwl ronda2 terjumpa satu blog yang bagus..
tapi komen2mya  TAK BERAPA BAGUS...

CWL setuju dan amat setuju GURU GSTT di serap!
( wlpon hal ini tidak ada kena mengena dgn mu wani)

kenapa cwl setuju guru GSTT di serap mai nak story kad hangpa semua!

ok cwl dulu sekolah ada sorang cikgu muet entah hapa-hapa dia mengajar.dah lah malas ye lah dah jadi cikgu tetap katakan tak delah nak fikir pasal masalah keja ke hapa.. bila kelas dia kita org tak da minat lgsung  nak beljar pas tu takda daya tarikan dia pon halai balai je mmg hanya nak jadi cikgu semata-mata tapi tak da inisiatif nak mengajar!...sengal aku tengok padahal baru jadi cikgu dah malas .fine dia nak beranak ...! ok !
Then cikgu GSTT lah yang telah menganti posisi beliau sememangnya dia baru kali pertama jadi cikgu GSTT di sekolah kami dan kelas kami juga  ialah kelas pertama yang dia mengajar.kami mengaku mula-mula kelas kami menguji krediabilty beliau sbg cikgu GSTT..but cara dia mengawal kelas semangat dia menyebabkan kita orang minat nak beljar berbanding cikgu yang mempunyai ijazah pendidikan yang hanya datang sekolah nak melawa tapi nk mengajar terhapa2...bukan semua cikgu yg berasal dari pendidikan macam tu.cuma SEGELINTIR~
OK..selepas tamat tempoh kitaorg rasa sedih sgt sbb kita orang terfikir cikgu gstt nie lebih bagus daripada cikgu pendidikan maaf laah ini hanya opnion saya sebagai pelajar.sebab saya berdasarkan apa yang saya nampak .bcuse bila cikgu pendidikan yang baru posting trick pelajar terlalu mcm kawan dan hanya tahu melawa je~ sory to say but ini realiti.!

oh lupa nak cakap kitaorang dapat band 4 band 3 bukan sbb cikgu tetap tapi ini semua usaha dan teknik2 dari cikgu GSTT..

alkisah hati seorang pelajar~

isu mengatakan graduan pendidikan dia anak tirikan?

first my question adakah anda tak akan dapat posting langsung cuba pikir? adakah selama2nya?
korang nak mengelabah apa ! korang tetap dapat keja... tak baik lah rasa tergugat sangat.Reziki di dunia apalah dosa sangat jika berkongsi.TAK LUAK PON...Kdang sedih tgk cara cakap :  ibarat tiada didikan moral sivik sedangkan major pendidik bakal menjadi pendidik tapi cakap ibarat tiada didikan? bagaimana nak jadi guru dan contoh kepada pelajar mcm kami semua?

MIND SET GRADUAN PENDIDIKAN PERLU DI PERBETULKAN.

SOrry to say mb saya sebagai pelajar tak layak nak cakap hal-hal nie.
tapi mind set harus di perbetulkan....
seperti : AMBIL IJAZAH PENDIDIKAN KELUAR GRAD TERUS NAK JADI CIKGU..MESTI JADI CIKGU...
kalau begitulah mind set anda ..anda tak layak menjadi pendidik...sebab apa?
KALAU GRADUAN ITU : IJAZAH KOMUNIKASI keluar terus nak postin jadi wartawan..
so cee korunk fikir logik atau tidak?
korang kena fikir mb dia dulu pernah mintak pendidikan tapi tak berjaya? tapi dalam hati dia tetap nak jadi cikgu cee..renung2kan kalau korang kad tempat mereka yg bukan dari ijazah pendidikan tapi mmg smgt membara nak jadi warga pendidik.so peluang harus di beri!

ISU POSTING ?

bagi saya kan adalah yang cakap yang lambat posting nie adalah disebabkan result yang tak berapa baik..
ada yg dapat sabah sarawak tolak sbbnya nak kawasan bando..
bagi cwl apa salah mereka merasa erti menganggur? jangan ingat dalam dunia semuanya nak mudah je...
kadang2 pointer bukan ijazah pendidikan lagi power & lebih layak ! 
dan saya rasa kita patut ubah RENTAK...seharusnya meletak beberpa syarat ketat .spt meletak pointer yang selayaknya sahaja yang dapat posting yang tak layak tu kena bersaing.ini baru adil supaya pelajar pendidikan tak main-main..

CIKGU GSTT HARUS DI SERAP

sebabnya diaowg dah berkhidmat 3 tahun mmg layak..usaha kederat depa..lagipon gaji guru pendidikan bukan kena potong pun~

saya kesal kepada bakal guru yang memiliki ijazah pendidikan ( tak semua tp yg iri hati dgn gstt)


reziki semua di tangan ALLAH S.W.T kita sebagai manusia tak boleh cakap mcm nie....sedih tgk  bakal guru tp ibarat tiada moral dan sivik...tiada sapa menutup pintu reziki siapa .hanya diri sendiri yg tahu akan jwpnya~
Banyak lagi lah saya sebagai pelajar kesal dengan sikap mereka semua yg hanya mementingkan dri.Bagi saya mcm mana pon korang akan di posting menjadi cikgu ! tak patutlah pertikaikan reziki org lain...sebagai bakal seorang guru seharusnya mulut dan kata-kata harus lebih beradap  bukanya maki hamun dan terasa kedudukan tergugat??? lg bakal guru2 ini  mempunyai ijzah pendidikan bakal mendidik anak bangsa tapi cakap ibarat hanya inginkan MENJADI CIKGU SAHAJA DAN TIDAK TAHU APA ITU TANGGUNGJWAB SBG GURU BUKAN HANYA ASYIK FIKIR NAK POSTING JA..MB yang lambat posting tu bagi waktu anda pikir apa tgung jawab korunk kud. renung2kan lah..


mb sebagai seorang pelajar saya tak layak memberi komen.tapi bagi saya ..saya cakap berlandaskan apa yg saya nampak...saya rasa penyerapan ini layak dan bagus kepada cikgu gsst.selamat berkhidmat.saya sebagai pelajar menyokong 100% walaupon saya adalah pelajar sekolah :)

p/s :maaf lah kalau ada yang TAK setuju ....sy berckp ni bkn isi hati saya sahaja isi hati pelajar2 yang lain juga!jika ada yang terasa sy mintak maaf..cuma renungkanlah kenapa anda lmbt posting?.mb sifat manusia hanya mencari kecacatan org lain tanpa melihat kecacatan sendiri... :)

4 comments:

isyam mirah said...

saya sllu dtg sini..
da kali ke brpe bc ntry ni..tp bru rse nk komen..hihi.takut3 nak komen kt blog hebat..huhuhu..

rezeki masing3 kite xth kn..
saya xkate setuju n xgk kate xsetuju,tp bg mirah yg stdy 4 thun utk dpt title ckgu, rse mcm d anak tiri kn la bile situasi ni tjadi..

bkn sbb mind set nk jd ckgu je.tp bg saya, klu da amik pndidikan opkos org tu nk jd cikgu, n knp ad yg amik engneering ttbe tukar amik KPLI sbb nk jd ckgu..itu bkn sbb mind set, tp itu sbb pluang kje yg diorg nmpk pd kje sbgai ckgu lps diorg pom xdpt kje lps grad..sdg kn ttbe graduan yg mmg nk jd ckgu ni d anak tiri kn..

isshh, pnjg lak..nnt ttbe jd entry ke 2 lak kt sini..hihi..

org yg dok d tmpt tu je th n dpt rase ape yg blaku dlm dunia pndidikn ni..mungkin org lain pndang remeh n senang je pd kje ckgu, n kje ckgu ni mcm jd pilihan ke2..bile xde kje je sume nk jd ckgu, bg yg btol3 nk jd ckgu telopong je tgk pluang dia da d amik oleh org yg plih ckgu as second choice..huhuhu..

maap ye cwl,terpnjang lak..
xpe kn, pndangan masing3..xmarah kn??..kang ttbe dtg ketok3 pale mirah..argghhh!!! tolong..

xnk komen da, pnjg da ni..mnta maaplg skali
selamat bpose :)

Anonymous said...

saya sokong susah sgt ke nak kongsi reziki ALLAH S.W.T NAK BAGI.reziki tu ada tak paya kalut sgt.

cik wanie Lovela (CWL) said...

herm entah zaman skg nie tak pk semua tu.

cik wanie Lovela (CWL) said...

mira> bagi wani mira as long dapat keja kan?.tak kacau kerak nasi org sikit pon cikgu gstt tu..