Dec 5, 2011

Bangla lebih COOL dari Indon

salam......

p/s: first at all entry saya nie bukan berbau nak bergado-gado dengan orang indonesia saya mohon maaf jika ada segelintir org indonesia kurang enak dengan entry saya nie.niat saya nak menerang kan situasi sebenar :) 


suntingan youtube:




aku ada duk baca kad utube rakyat malaysia and indonesia bergado-gado panggil malingsial la,indonsial la,maling la,INDON? 



Indon is a short term for Indonesia and Indonesian, similar to Brit for Briton or British, that was used widely in Malaysia, Singapore, Brunei and The Philippines to refer Indonesia or Indonesian for short. Some Indonesian media has formerly used the term.


persoalan kenapa indonesia menganggap perkataan indon tu sebagai perkataan yang hina? sedangkan bukan panggil indon shit macam diaorang duk sebut malayshit?????


for information warga indonesia..

orang malaysia nie suka shortfom maksud kami semua panggil indon adalah singakatan dari indonesia kami tidak berniat untuk mengangap indon satu perkataan yang hina.Yang aku tak faham kenapa orang indonesia nak marah kita orang panggil indon sedangkan perkataan INDON itu adalah sebahagian dari nama negara kalian juga kan? sedia maklum singapura mengunakan bahasa yang sama spt malaysia dan ada juga kawan aku dari singapura yang memangil indonesia INDON kenapa rakyat indonesia tak marah kad singapura juga sebab panggil indon?. sedia maklumlah kami rakyat malaysia lebih nyaman memanggil indon but we still respect korang sebab kad sekolah dah ada subject baru iatu KESEDARAN sivik yang tinggi .dekat sekolah cikgu-cikgu kitaorang dah ajar hormati negara jiran,hormat bendara negara lain dan juga lagu kebangsaan negara lain.kami rakyat malaysia tidak didik untuk sentiasa membenci antara satu sama lain :)
kalau takda pelajaran sivik pun mmg kami terlatih tetap saling hormat ^_____^


aku bangga sebab MALAYSIA TETAP BERADAB TENGOK NIE!
even mcm-mcm konflik malaysia tetap layan indonesia sangat nice!



P/S:  AKU RASA BANGLADESH LEBIH COOL DARI INDONESIA SEBAB AKU PANGGIL BANGLA-BANGLA depa tak marah pun sebab depa tawu yang bangla tu singkatan dari nama negara depa juga :) SANGAT cool gila orang BANGLA !!!!!

apa opnion korang?

27 comments:

umie naziera said...

memang isu besar nie..iskh3

Chocolate said...

Betul tu kak!!Sekurang2nya orang kita,Org Malaysia hormat diorang.Saya bangga sngt bila tengok pasukan Malaysia terus tabah sehingga membawa kejayan yg sungguh bermkne! Kemenangan kita mungkin disebbkn sikap org indon sendiri,diorg caci negara kita,tk hormat bendera kita,tk hormat lgu kita dn akhirnya kita jugk menang!!
Syukur!!!

Qil_H0shi said...

yeah.,bet0l tuh.,org indon punyer smngt tuh bagus tp pelu di control lah

cik pinaz said...

yoo ,, tak tau depa tak suka kita pangil indon .. huhu .. tu la nak pangil indonesia mcm pnjg je .. kita pun kdg org pngil malay ja ..

K O R I E said...

aah stuju~!
Indonesian.. some of them mmg xberadab..
main redah jea kutuk malaysia.
ada jugak sgelintir dari kita yg kritik balik dan disebabkan itu rsanya isu ini xkan habis smpai bila2..
mulut org kan..

AMALINA YA'AKUB said...

CWL... sgt respect entry anda hehehe... suka gilak lah.... skong....

Mazni said...

Indon sangat jahat!

khairul akmal bin azman said...

indon x gentle..
provokasi pemain bola sepak negara


cer trime keputusan scr hati terbuka

ღ Nurrul said...

setuju sgt lah adeq dgn akak ! walaupun pelbagai kerenah dan ragam yg indonesia lemparkan kpd kita tapi malaysia tetap be nice wiht them..

p/s :I'M PROUD TO BE A MALAYSIAN :)

Ms.Siti said...

Ntah org indon ni xtaw nak beradab lgsung. dorg jeles kot ngn malaysia,ahaxx :D

Norlida Ramli said...

setuju! btl tu..huhu

zaty said...

daebakkkk(COOL)!haha.kasi itu indon semua buka mata sikit. :DD

Juliet_iRa~" said...

right..

pelik gak kenapa jd isu huhuhu

Rtp Farra Arisha said...

hehe, please be open-minded everybody, either malaysian, indonesian or rakyat bangla skalipun..;) let the situation calms yourselves..

AwieKashi said...

entah pape je...
orang lain selamber badak je...
diorg lebih2 lak...

cantekk said...

tah ler..kita mgkin cool, tp manusia ni mcm2 perangai kan, ada yg baik, ada yg ske sakitkan ati org, kurg kje la tu... kerana beberapa org yg sikap kurang ajar, satu negara kene cop shit la ape la...

Nur Aischa said...

support sgt entri ni ! tula pasal kan,bagi mereka hina pula kita sebut indon mcm negara kita lah malaysia kita sebut malay kan :)

J.Syazwana said...

betul !
setuju sangat.
tak paham apesal org Indon nak marah sangat dengan mesia.
padahal kite memang suka shortform2 ni. senang dan mudah. dorang je yang suka pikir lain kan. huhu

fany wany said...

anti indon!

msredcheesecake said...

Culture indon mmg camtu, sensitif dgn isu kecil dan suka marah2...

Woofer Storm said...

memang indonesia tak suka dipanggil indon,tak tahu apa salah pada benda tu..ermmm memang jug terasa bila indonesia lebih banyak membuli negara kita..tapi kita pun ada yang gila serang balik..nampak gaya kita dgn mereka sama je,dua kali lima..

*bukan semua indonesia yang jahat,ada yang baik belaka..sy ada tgk page2 indonesia,ada rakyat mereka sokong kita,walaupun dimaki hamun oleh rakyat indonesia sndiri..ermm dunia ini,asyik nak gaduh tunjuk kuat tu sy tak suka..hehehee

*maaf terpanjang komen kat sni..hehe spam ni kan?haha lariiiiii!!

Si qusowt said...

klo tengok kat utube tu mmg mlmbah dah komen2 berunsur cmgni..huh!

nasha sanza said...

Tau tak pe..tapi tak suka jugak bangla sebab diorang suka ramai-ramai datang lagi2 naik bus..hehehe...

Shacklesmith said...

saya suka troll indon dalam youtube! sbb depa lagi cepat b*tthurt bila kena jentik sikit.. hehehe

Syairani Tarmizi said...

kite tak suka indon.okbai.

ahmad sugiono said...

boleh tak orang malay cakap Indo??
Atau memang orang Malay memang dari dulu cara cakapnya agak kampungan kedengaranya(sorry)
too oldish melayu version..
Other country said Indo..
Only malaysia sayd indon bicause malaysian people,too old melayu language..
Indo ..indon..
Which a nice word????
Kamu malaysian tau nggak,orang Jakarta ngakakkkk dengar pertuturan orang malay nggak gaul coy..??!
Bahasa kampungan..:D

ahmad sugiono said...

for all malaysian..just choiche(use ur smart brain k hehee) which a nice word
Indo or indon????
Malay language too old melayu version..
Orang Thai cakap Indo..
Philipine ,Brunei,Singapore,n other country..
But only malaysia sayd indon why!!!???
Aku tahu memang bahasa malaysia agak kampungan so saya sebagai orang Indo terima saja lah...
dan kamu semua tahu nggak orang2 jakarta geli,ngakakkk dengar pertuturan orang malay bicara/ngomong/cakap...
Nggak Gaul banget..
Haahhhahaha..low class language