Jan 9, 2012

Malaysia dan buang sampah

salam...

rindu tak rindu tak.....sory demam,bz ni baru mengagahkan diri updte ini blog
diatas permintaan adik shumel2 napa kak wani tak updte i'm not well la litle sis~

harinie rasa nak cakap pasal kesedaran sivik sikit rasanya tak semua suka buang sampah dalam tong sampah nie...angkat tangan cepat SAPA BIASA buang sampah merata2? bohong la kalau aku ckp aku xpenah buang sampah merata2 aku penah buat BUT aku dah INSAF..WUHUHUH~




bukan susah sangat nak buang sampah dalam tong sampah mai nak ajaq sila tiru gamba dibawah ye :))

p/s: buang sampah mesti wat peace dgn perasaan bangga k :P

pic kad atas tu nak bajet mcm prof2  hahah~ :P
TAHUKAH ANDA BUMI KITA DAH TENAT? 

apa aku nak cakap tolong lah buang sampah dalam tong sampah malas sangat buang dalam poket.satgi ada yang cakap eleh had tebang POKOK NALAAA tuu,wat sisa toksi NALLAAA tu apa cerrr kak?
macam nie lah kesedaran sivik kena ada dari permulaan yang baik.BENDA simple tak boleh BUAT mcm mana nak elak benda yang besar-besar? sedangkan benda kecik tak boleh handle.semuanya bermula dari kita.we start and we ended~

tak kesian kad diri sendiri kesian kad org lain kanak-kanak yang baru nak kenal sungai ,laut ,bukit,pokok,ikan n hidupan lain.kadang -kadang aku tengok lukisan adik2 sekarang dia lukis gamba sungai kaler cokelat and ada terapung2 ..aku tanya Y? adik2 aku jwb : betul sungai kaler cokelat and tu apung2 tuuu kak...ye la sbb dah tercemar~so >>>? nak jawab pe.....NO KOMEN..ok fine ..kuasa lari laju  (boboy) :P


kalau tempah bersih hati pun rasa aman~ 
nak selit pic aku yg terasa aman tu :P


 buat-buat usha :P

 think deep2...


 wit my boyfriend :P


adik2 jangan tiru aksi ini thank you!





sebuah cerita pendek kartunis CWL :)


klik utk tumbuhbesar


p/s: BUMI KITA DIKONGSI RAMAI JANGAN PENTING DIRI SENDIRI~

17 comments:

cik ziqa said...

ni baru sustain ! yup. kekalkan laa kebersihan bumi kita. kesian dia.

negara kita bersih, ramailaa tourist dtg. baru laa sustainable. :)

peace !

Norlida Ramli said...

hehee..
kiut je kartunis yg bwh skali tu :p

kuitnya dia buang smpahkn..siap ada peace..kekeke :p

dunia hanya pinjaman..maka kena la jga betul2..hehe

AMALINA YA'AKUB said...

CWL baru menjengokkan diri..

AwieKashi said...

YE......kita dah jumpa maskot paling sesuai untuk camping kali nie...
CWL terpilih... HAHAHAHAHA!

aQimie Ceplos said...

Kalau la ade 123456789098765432 juta orang kat bumi ni.
gerenti bumi xtenat :)
tahniah hehe

belogkiter said...

tong sampah memang banyak tapi sampah semakin di buang merata rata

Nursyahira izzati Ngadimon said...

kak wanie sygg ! HAHAHA . omey jee tuh . BUANG SAMPAH DLM TONG SAMPAH . kat taman tasek . lalalala

Nur Aischa said...

sokong dgn entri akak yg ni ! kita kena bljr buang sampah ke dlm tong sampah kan. huhu

shafira aida said...

suke gmba yg think deep2 tu :) hehe

ascil.punye.lah said...

orang zaman sekarang dah terlebih malas,pasal tu lah.malas nak ke tong smpah sedangkan tong sampah tiga lgkah je nak ke sana.

Ariena Hisham said...

Huhu. Sedih kan bila ada sesetengah rakyat Malaysia yg tak ada kesedaran sivik.

~sHiDa dAn sAfUaN FaMiLy~ said...

GUD GIRL. : )

Phat said...

kereta selalu buang sampah kat jln..minggu lepas kete depan phat buang tisu byk hampeh tol

Rtp Farra Arisha said...

yap, kebersihan alam semesta harus dijaga dan terjaga sepanjang masa untuk mengelakkan dari air pollution di merata2 tempat :)

Nurrul said...

semua dah tenat .. bumi ini dah tua..
apakah yg akan terjadi pada generasi datang ? ?

*sama-samalah kita jayakan kempen cintai Bumi kita :)*

Nurrul said...

semua dah tenat .. bumi ini dah tua..
apakah yg akan terjadi pada generasi datang ? ?

*sama-samalah kita jayakan kempen cintai Bumi kita :)*

jogjasleepingbag said...

Ayo buang sampah pada tempatnya