Feb 16, 2012

Muhasabah diri : 12 Golongan di Padang Masyar

"assalamualaikum"

alhamdulilah kita masih bernyawa harinie  Syukran. 
kita masih berpeluang mendapat hidayah serta berpeluang bertaubat ke pangkuan Allah s.w.t.rasanya setiap hari jumaat nak wat segmen muhasabah diri apa yang boleh dikongsi cwl shared walaupun ilmu tak berapa dalam tapi rasanya mampu shared lagi.so jika ada kesilapan sama-sama lah menegur k.harinie topiknya tentang 12 Golongan di Padang Masyar kelak.Marilah kita sama-sama muahasabah diri ke arah yang lebih baik :)

12 GOLONGAN DI PADANG MASYAR....
 1. Barisan Pertama – Manusia tanpa tangan dan kaki. Manusia ini selama hidup di dunia suka menyakiti hati tetangganya. 
 2. Barisan kedua – Manusia berwajah khinzir hitam. Manusia jenis ini adalah mereka yang selama hidup di dunia melalaikan sholat atau bersholat tetapi masih melakukan kemungkaran.
 3. Barisan ketiga – Manusia seperti baghal dengan perut seperti gunung, penuh dengan ular dan kala jengking. Manusia yang ada dibarisan ini selama hidup di dunia enggan mengeluarkan zakat. 
 4. Barisan keempat – Manusia yang mengalir darah dari mulutnya. Manusia yang berbaris diposisi ini adalah mereka yang selama hidup di dunia senantiasa berdusta dalam berjual beli. 
 5. Barisan kelima – Seperti angin yang bertiup berbau sangat busuk. Manusia yang berbaris diposisi ini adalah mereka yang selama hidup di dunia senantiasa menyembunyikan kedurhakaan atau maksiat karena mereka tidak takut kepada Allah. 
 6. Barisan keenam – Manusia yang tenggorokan dan tengkuknya putus. Manusia yang berbaris diposisi ini adalah mereka yang selama hidup di dunia selalu menjadi saksi palsu, mengadakan cerita yang bohong yang menyebabkan orang teraniaya. 
 7. Barisan ketujuh – Manusia tanpa lidah dan keluar darah dari mulutnya. Manusia yang berbaris diposisi ini adalah mereka yang selama hidup di dunia enggan memberi kesaksian atau menyembunyikan sesuatu kemungkaran menyebabkan hukuman tidak dapat dijalankan. 
 8. Barisan kelapan – Manusia berjalan terbalik (kaki ke kepala). Manusia yang berbaris diposisi ini adalah mereka yang selama hidup di dunia melacurkan diri atau berzina tanpa bertaubat. 
 9. Barisan kesembilan – Manusia berwajah hitam dan mata serta perutnya berapi. Manusia yang berbaris diposisi ini adalah mereka yang selama hidup di dunia sering memakan harta anak yatim. 
 10. Barisan kesepuluh – Manusia tubuhnya penuh dengan lepra dan atau sejenis penyakit kulit yang amat gatal. Manusia yang berbaris pada posisi ini adalah mereka yang selama hidup di dunia senantiasa durhaka kepada ibu bapaknya. 
 11. Barisan kesebelas – Manusia yang buta matanya, giginya seperti tanduk, bibir melebar hingga ke dada, lidah terjulur sampai ke perut dan keluar kotoran yang sangat menjijikkan. Manusia yang berbaris diposisi ini adalah mereka yang selama hidup di dunia senantiasa minum arak, minum-minuman keras, menyalahgunakan narkoba dan dzat psikotropika. 
 12. Barisan keduabelas – Manusia yang berwajah berseri dan bercahaya. Nah, merekalah golongan beriman dan beramal soleh. Mudah-mudahan kita semua berbaris di barisan ini. Tersenyum riang dan gembira karena tidak lama lagi akan berjumpa dengan Allah SWT, bertempat tinggal bersama Nabi dan Rasul, serta akan mendapatkan ‘reward’ dari Allah SWT sepanjang massa, yaitu di tempatkan di surga-Nya yang belum pernah terdengar kabarnya melalui telinga dan belum pernah ada mata yang pernah memandang dan membayangkannya. 

Wallahu 'alam , semuga kita tergolong dalam golongan yang beriman. :)

p/s: thanks kalau rajin shared lah :)

8 comments:

echa takashimaya said...

Thanks for the info.takutnya baca, masyallah, semoga kita semua berada di barisan golongan yang diredhai.insyallah :)

Nelly The Strange said...

muhasabah diri ^_^

alyaa (: said...

copyyy . :) credit for you.

Anonymous said...

Ya Allah semoga kita berada di barisan yg ke12. aminn

terima kasih kerana share!

widiea azira said...

kerdilnye diri ni. .xleh lari dari kesilapan. .doakan saya supaya sempurna bila di sana.

semutsengal said...

YA Allah, tempatkanlah aku digolongan yang ke 12. Amin.

KaK LimAh Si SupiR said...

nk jadi golongan ke12 :P

TiraPengemis said...

menakutkan la...huhu...berfikir sejenak~