Feb 6, 2013

LISTEN,LISTEN,LISTEN again

assalammualaikumm ....


masih ingat isu listen ! listen! listen!....



masih ingat dua2 gadis ni.syarifah dan bawani isu hangat dekat youtube sehingga memang toplah diaowg.kalah retiss tau uolls~


kekecohan yang melanda tentang pendidikan percuma agak mendapat sambutan banyak pihak dan kredibiliti  syarifah dengan jawapanya  maybe bidan terjun so dia cakap sesuatu yang takwajar ...
complicated juga kalau kita tak de skill communication  yang bagus dan cara si bawani pun salah sebab terjerit ,boleh nak tanya soalan dan laungkan pendapat tapi bila terjerit-jerit ia memberi negatif aura dan orang nak jawab pun rasa tercabar.if maybe sama2 cakap baik-baik maybe takde muncul semua-semua nikan..sampai muat naik lagu listen3...kan..


abaikan kekecohan yang melanda disini ingin dikongsikan jawapan yang agak bagus yang boleh bagi bawani baca. sumber : https://www.facebook.com/kiub.fakta


Listen, listen, listen. Menjawab tuduhan Bawani, ahli Parti Sosialis Malaysia. 
Isu pendidikan percuma : 

1. Argentina. Memang pendidkan di negara berkenaan percuma dan terbuka kepada sesiapa sahaja. Tetapi, terdapat banyak kos tersembunyi di negara berkeaan seperti pelajar harus membayar kos pengakutan dan pelbagai kos-kos lain yang mengarut. Pemberian biasiswa di negara berkenaan yang tidak sama rata sebenarnya telah mengabaikan golongan yang berpendidikan rendah untuk masuk ke dalam universiti. 9 daripada 10 pelajar yang memasuki universiti di Argentina datang daripada golongan kaya.

2. Negara dunia ketiga seperti Sri Lanka dan Mauritius mengamalkan pendidikan percuma?

Sebelum nak bercakap mengenai Sri Lanka, fahamkan dulu sistem pendidikan mereka. Hanya 10 peratus sahaja mereka yang layak memasuki university, selebihnya akan terpiggir. Inilah harganya yang perlu dibayar. Mengenai soal Mauritius, hanya orang bodoh sahaja yang membandingkan Malaysia dengan Mauritius. 1,286,340 merupakan jumlah rakyat di sana. Negara mereka pula kecil dan pengajian swasta cuma menjalankan kelas pada hari minggu sahaja memandangkan jumlah pelajar di sana sangat kecil. Jadi, buat apa nak bandingkan epal dengan durian? Sangat tidak adil bukan?

3. Brazil. Ya, pendidikan mereka percuma, tetapi, nah, ambil ni:

"Brazil is known for charging a high tax burden from its citizens and companies established. We will provide an overview of the most common taxes in Brazil, dividing them into Federal, State and Municipal taxes." Rujuk link pada komen saya dibawah.

" Everyday taxes in Brazil: IPVA, IPTU and IPTR!"

4. Bandingkan dengan negara kaya pula? Berapa kerat negara kaya yang ada sistem pendidikan percuma? Denmark? Kadar cukai di negara berkenaan merupakan yang paling tinggi di dunia. Kita perlu bayar untuk sesuatu yang percuma.

5. Turki? Sistem pendidikan negara kita tak ubah macam negara mereka.Turki hanya menawarkan pendidikan percuma pada peringkat sekolah rendah dan menengah daripada gred 1 sehinggalah 12. Serupa dengan negara kita, pendidikan percuma di Malaysia ditawarkan daripada darjah satu sehinggalah ke tingkatan 6 sebenarnya. Dan Malaysia hanya mengenakan 10% bayaran untuk pendidikan tertiaty (universiti, kolej) dengan 90% disubsidi kerajaan.

6. Finland? Saya dah cakap, jangan buat perbandingan epal dan durian. Kita buat sedikit analisis pasal negara Finland. Finland mempunyai 169, 000 orang pelajar dan Malaysia mempunyai 508,256 pelajar yang belajar di IPTA (IPTA sahaja, tidak termasuk IPTS lagi). Malaysia sebenarnya memberikan subsidi sebanyak 95 % daripada yuran pengajian sebenar di IPTA. Pelajar hanya membayar 5 % sahaja. Cukai pendapatan di Finland mencecah 50 peratus ke atas manakala Malaysia hanyalah mencecah 26 peratus maksimun. Dan, kenapa tergamak kalian bandingkan epal dan durian?

Negara-negara yang dibangkitkan oleh Bawini sebenarnya kaya dengan inflasi. Ambil contoh Argentina sudah cukup. 38 peratus inflasi untuk 2 tahun kebelakangan ini. Barang naik sikit kat Malaysia pun dah bising, dan hanya kerana pendidikan percuma, apakah sudah bersedia rakyat Malaysia untuk menghadapi cukai yang tinggi?

Komen : Di Malaysia, kalau x nak bayar cukai pendapatan, bayarlah zakat untuk pemotongan terus. Sharifah juga harus dipersalahkan. Belum sempat Bawani menghabiskan hujahnya, terus Sharifah memotong. Tetapi saya juga difahamkan yang Sharifah terpaksa memotong kerana kesuntukan masa program. Bawani pula bertanyakan selepas waktu program bukan Q & A session. Ini yang dianggap sebagai sejenis provokasi kerana sepatutnya soalan itu ditanyakan kepada panelis, bukannya moderator. Dan menjadikan Ambiga sebagai idola sudah menggambarkan mentalitinya.







p/s: tambah sikit lagi nakpendidkan percuma boleh belajar rajen2 bagi dpat first degree..percuma tak payah bayar :)

respect each other no negatif comment tq

3 comments:

AwieKashi said...

mengarut...benda kecik nak besar kn..
btw,"jgn compare dengan negara lain"

#setiap negara ada cara tersendiri...malaysia pun sama denmark,beri je pendidik percuma darjah6-form6...

pape pun,kalau percuma msti ada yang cari tax pulak...senang cte,JADI DIRI SENDIRI(NEGARA SENDIRI)...

nur fatin farahain said...

wani,bile hg nk follow blog aku..ni blog aku www.brokenemerald.blogspot.com

nur fatin farahain said...

AKU NK PASTE BANNER HG NI MCM MNE NI??X LEH RIGHT CLICK