Apr 23, 2015

SAYA TAK DAPAT UPU,TAK DAPAT IPTA,TAK DAPAT MASUK UNIVERSITI APA NAK BUAT? KHAS SPM DAN STPM

salam,
 entry ni khas untuk membantu adik-adik di luar sana masuk ke universiti terutama lepasan spm dan stpm.

kepada adik2 SPM

kad sini nak bagi semangat sikit kad adik-adik lepasan SPM jangan ingat spm ni dah tamat korang dah habis dah hancus,spm ni korang kena kuat kembali semangat korang and balas dendam study rajin dengan continue study lagi. SPM bukan penghujung seseorang nak seribu daya tak nak memang berdalih-dalih (peribahasa sendiri) . KE mana saya nak pergi kak? apa hala tuju saya? kawan dapat diploma universiti, Matrik, asasi..... jangan risau adik-adik sekalian.Reziki orang berbeza-beza Allah nak bagi. Banyak option adik-adik boleh pilih.

ke mana nak pergi,first tanya impian adik2 ,hala tuju, result adik yang sekarang,planning in future betul fikir masak2.jangan ikud kawan-kawan ,ikud kemampuan adik,nanti adik continue study adik boleh cari banyak kawan dan kawan yang mungkin satu sekolah dengan adik pon adik tak kawan trust me bawa haluan sendiri dan kejar cita-cita sendiri bukan cita-cita kawan.

STPM , so far dari pengalaman saya juga merupakan calon STPM yang berjaya melayakkan diri ke menara gading. stpm ni kira titik perhetian and adik-adik akan fight balik ape yang adik-adik nak waktu stpm,stpm ni bukan untuk adik bermain-bermain dan bermalas-malas ok.pandangan akak tentang stpm?? bagus  first korang duduk rumah and dekat dengan parents  second korang tengok kawan-kawan pergi jauh and bersemangat nak pergi jauh .bagi akak stpm ni pendekatan yang terbaik :)

kolej-kolej bersekutu atau ipts pon ok juga.jika bagi yang minat kemahiran boleh cuba :)

spm ni bukan pengakhiran korang still ada ruang dan peluang


KEPADA ADIK STPM

kepada adik stpm my junio-junior sekalian

im know ape korang rasa study susah gila-gila apa pon kita tak tau keluar final ,duk pulun study and kendengaran batch baru sudah mula ikud sistem universiti jadi jangan sia-siakan peluang ada dan jangan main-main. Andai kata result sudah keluar dan TAK DAPAT ke universiti jangan bersedih jangan ingat dah habis lah aku.  Wake up wake up ok. korang boleh apply lagi. maybe tak dapat first intake masih ada second intake.usaha k reziki orang berlainan.

mungkin boleh apply PJJ kerja dan sambung belajar jika nawaitu kita betul insyallah Allah akan bagi jangan risau jangan mengalah.jangan ingat ni pengakhiran. masih boleh try ipts-ipts  yand ada seperti UNITEN,UNISEL cuba jangan mengalah jangan putus asa. Berkerja pon ok juga meyh nk cerita ada membe guna STPM dapat pembantu AM dah kerja beli rumah,beli kereta dah rather than kawan-kawan masuk universiti. jadi ingat reziki setiap insan berbeza jangan putus asa.


JIKA ADA CADANGAN DAN SOALAN BOLEH KOMEN DIBAWAH INSYALLAH SAYA  AKAN JAWAB :)

1 comment:

Dewi Aja said...

Hello Blogger!
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)