Aug 19, 2017

TIPS CONVOCATION

salam,

Harini wani shared tips before convo
and during convocation. 😂

ACTUALLY, wani dah lupa sikit sebab dah lama convo tapi wani rasa patut shared untuk korang for easy journey trip.

Maaf jika ada kesilapan but ini lah yang anda patut lakukan.



Beberapa tips before convocation

1.Alert tarikh convocation  dan ambil jubah or robe.
Tengok DATE betul betul jalan silap tarikh pula ok.  PLEASE SAVE THE DATE.
bagi yang bekerja make sure apply cuti ok.

2.Simpan duit
mulakan cari part time atau bekerja. Sebab korang perlu duit untuk bayar jubah dan yuran nk attend convocation. Bagi yang guna duit pa.. Ma tak ada masalah la.
(bagi yang belum convo please please hantar resume any company sometime dia accept kita kerja dulu walaupon takda transcripts).Nak cuci gambar pon nk pakai duit tau.. Semua duit duit! 😂

3.Jaga keselamatan diri
Ok makesure youols tak patah kaki tangan sepanjang tempoh sebelum convo.untuk perempuan skin care rutin needed!




4.Jubah / robe
Macam saya uitm pegambilan jubah kami kena bayar then resit tu kena bawa waktu nk ambil jubah.  Korang kena alert waktu dan masa setiap sesi yg nk ambil jubah ok.

Yang paling penting saya tak galakkan kawan untuk datang ambil jika korang nk perfect robe.jika datang sendiri korang akn dapat pilih jubah yg sesuai dengan size korang!

Jika korang jenis suka bergambar.
Saya cadang PREE CONVOCATION.

sebab waktu convocation  korang akan busy dengan family masing masing.  tak ada masa nak snap dengan kawan kawan korang akan habis with family and pemulangan jubah. trust me!

DURING CONVOCATION

1.MAKEUP /DRESSUP
please makeup seperti diri anda sendiri jangan overlook makeup macam nak pergi menikah jika korang yg sejenis emosi pakai makeup yg kalis air mata.Baju macam nak pi anugerah skrin. Sometime modesty simple is more beautiful  then over.TOLONG,  follow guideline  baju yg  kasut yg di arahkan jangan sampai tak bole masuk dewan dan terpaksa pkai kasut buruk yg disediakan take notes.


Line up ni korang tengok angka giliran kalau datang awal mudah korang nk berbaris

2.Datang awal
Datang awal bukan sahaja memudahkan korang untuk pebarisan.  Tapi untuk memudahkan cari parking 🅿  dan untuk kesenangan family 👪  ambil good view place untuk lihat anak diaorang 🎓 🎊.

My flower sponsor  dari my sistr big bouquet!

3. Bunga dan Photography 🌹
Ok, bunga jangan risau sebab masa convocation  bersepah orang jual bunga2 jadi just pilih mana suka.
gambar pon jangan risau bagi yang nk kenangan pelbagai gerai photos yg disediakan. Quality sama jer cuma beza gambar jadi jgn korang kalut2 pi book kt luar ok.

4.Siap sedia baju tudung before convo
Korang kena siap sedia baju korang dan robe korang iron kalau rajin ok.  Wani nak nasihat pada perempuan yang bertudung tolong bawa "PIN" OR PENITI sebab nak pin kan pada 🎓  korang tau.

Jangan jadi macam pin warna warni penuh kat topi tengok ni.


Nampak tak pin bulat kat topi, so nampak tak kemas.  Make sure bawa utk kemas dan tak mudah tercabut ok.

LASTLY LETS ROCK THE DAY

 Bersama mama saya yang banyak support saya. I love u mama,  abah tak dapat ikut sebab time ni abah busy.  Tapi syg abah sebab support akk smp hbis belajar.

 With retiss terkenal kita MIRA FILZAH.

Potrait yourself, wani tak banyak sangat ambil gambar sebab rushing nak balik. 

Lastly

Sesi pemulangan jubah. Jubah bole pulang on that day or esok jika nak lama kena tambah duit. Maklum la sewa kan... Hehe

Hopely tips ni membantu

Saya ALMUNI UITM PUNCAK ALAM





No comments: