Mar 29, 2011

JAWAPAN BAGI PERSOALAN JASMINE

HI SALAM SEJAHTERA..

SAYA TAU SEMUA HOT DENGAN

Jasmine Slalu Hepi


Agama Islam tidak pernah mengajar penganut Islam untuk mencemuh mahupun menghina agama atau kepercayaan orang lain malah telah melarang sekali orang-orang Islam mencemuh atau menghina agama lain.






CWL NAK JAWAB SEMUA PERSOALAN JASMINE DENGAN BERHEMAH...

setiap persoalan sudah pasti ada jawapanya...

kerana 

ISLAM ITU BENAR!



Doa ketika rukuk
''Maha Suci Tuhanku Yang Maha Agung".

Rukuk

Perbuatan rukuk adalah membongkok ke hadapan dengan sekurang-kurangnya hingga tapak tangannya mencapai ke lutut. Rukuk yang sempurna ialah menyamakan belakangnya dan tengkuknya pada satu garis lurus dan meluruskan kakinya (iaitu betis dan peha) dan memegang kedua lututnya dengan menjarangkan antara jari-jari tangan. Bagi mereka yang solat secara duduk, memadai rukuk itu dengan membongkok ke hadapan hingga dahinya selari dengan kepala lututnya. Untuk lebih sempurna bagi solat duduk, rukuknya adalah membongkok ke hadapan hingga dahinya selari dengan tempat sujud.
Rukuk adalah salah satu rukun yang disertakan dengan tama'ninah. Tama'ninah dalam rukuk adalah dalam keadaan tetap semua anggota badannya hingga cukup masa untuk membezakan perlakuan membongkok dan bangun daripadanya.

Sujud


Sujud adalah satu perbuatan yang amat menunjukkan kerendahan diri manusia terutama di dalam solat. 
Setiap rakaat (atau satu rukuk) adalah diwajibkan dengan dua kali sujud.
Sujud adalah memadai dengan sekurang-kurangnya bersentuhan dahi dengan tempat solat. Lebih elok atau lengkap lagi, hendaklah ketujuh-tujuh anggota sujud kena atau bersentuhan dengan tempat solat iaitu dahi, dua tapak tangan (setiap muka tapak tangan dan jari-jarinya), dua lutut dan dua tapak kakinya (iaitu muka hujung jari-jari kakinya). Wajib menekan sedikit dahi di tempat sujud untuk lebih tetap keadannya. Keadaan yang sempurna untuk turun bersujud adalah dengan meletakkan kedua-dua lutut dahulu dan diikuti dengan tapak tangan lalu dahi ditetapkan di tempat sujud.
Adalah sunat untuk menghalakan kesemua jari ke arah kiblat Bagi lelaki, disunatkan juga meregangkan kedua lutut dan dua tapak kaki, menjarakkan perut daripada peha dan menjauhkan sedikit siku daripada rusuk. Bagi perempuan pula, sunat untuk merapatkan kedua-dua lutut dan kaki, merapatkan perut dengan peha dan siku ke rusuk.
Wajib tama'ninah pada sujud iaitu tetap seluruh anggota badan dalam keadaan sujud untuk satu jangka masa yang cukup untuk membezakan perbuatan turun dan naik daripada sujud. Sujud itu tidak sah jika sujud di atas tempat yang boleh bergerak jika orang itu bergerak seperti tilam.

 SUMBER WIKPEDIA




Manusia diciptakan Allah Swt. Berasal dari saripati tanah, lalu menjadi nutfah, alaqah, dan mudgah sehingga akhirnya menjadi makhluk yang paling sempurna yang memiliki berbagai kemampuan. Oleh karena itu, manusia wajib bersyukur atas karunia yang telah diberikan Allah Swt.
Allah Ta'alaa berfirman:

قال تعالى: ﴿ إِنَّ الَّذِينَ يُؤْذُونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ لَعَنَهُمُ اللَّهُ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ وَأَعَدَّ لَهُمْ عَذَاباً مُّهِيناً "57" وَالَّذِينَ يُؤْذُونَ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ بِغَيْرِ مَا اكْتَسَبُوا فَقَدِ احْتَمَلُوا بُهْتَاناً وَإِثْماً مُّبِيناً ﴾ [الأحزاب:58،57]
Artinya: 
(57) "Sesungguhnya orang-orang yang menyakiti Allah dan Rasul-Nya, Allah akan melaknatinya di dunia dan di akhirat, dan menyediakan baginya siksa yang menghinakan".
(58) "Dan orang-orang yang menyakiti orang-orang yang mukmin dan mukminat tanpa kesalahan yang mereka perbuat, Maka Sesungguhnya mereka telah memikul kebohongan dan dosa yang nyata".


lebih lanjut sila rujuk:http://www.voa-islam.com/trivia/aqidah/2010/02/04/3118/hukum-menghina-agama/



 

Bukti Kerasulan Nabi Muhammad Saw

 
Dari sekian mukjizat nabi Muhammad Saw., ada satu mukjizat yang paling besar yaitu kitab suci Al-Qur’an. Di antara alasannya:

1) Di dalam beberapa ayat, Al-Qur’an menantang semua ummat manusia untuk membuat yang semisal dengan Al-Qur’an, namun tidak ada yang bisa melakukannya sampai saat ini walau hanya satu surah yang paling pendek. (QS. Al-Baqarah: 23, QS. Al-Isra’: 88, dan QS. Yunus: 38).

2) Bahasa Al-Qur’annya yang tinggi namun sangat indah, susunannya menakjubkan, isinya padat dan sejalan dengan perkembangan masa, tidak ada pertentangan dan kekeliruan di dalamnya. Semuanya membuktikan bahwa Al-Qur’an memang benar-benar firman Allah Swt yang tidak ada keraguan di dalamnya.

3) Keabadian Al-Qur’an. Al-Qur’an yang sekarang adalah Al-Qur’an yang dahulu. Tidak ada perubahan kata bahkan huruf di dalamnya. Itu karena Allah Swt benar-benar menjaganya dari perubahan, seperti yang dijanjikanNya di dalam QS. Al-Hijr: 9.

4) Mukjizat ilmiahnya yang terus-menerus terungkap.

5) Mukjizat Al-Qur’an ini tidak hanya disaksikan oleh orang-orang yang hidup di masa turunnya, tapi juga oleh generasi sesudahnya hingga akhir zaman.
Selain mukjizat, kerasulan nabi Muhammad Saw juga bisa dilihat dari bukti-bulti berikut:

A. Riwayat Hidupnya

Dr. Sa’id Shawabi di dalam buku al-Mu’iin ar-Raa’iq Min Siirati Khairi al-Khalaaiq, Cairo menjelaskan: “…Seandainya Muhammad saw tidak mempunyai mukjizat selain sejarah perjalanan hidupnya, itu sudah cukup (sebagai bukti kerasulannya).” Dia juga menilai bahwa riwayat perjalanan hidup Muhammad saw adalah bukti kerasulannya yang paling besar.
Orang yang mempelajari dan menghayati cara bicara, sifat-sifat, prilaku dan kenyataan hidup yang dilalui oleh Muhammad saw sejak masa lahir hingga akhir hayatnya akan yakin bahwa dia adalah rasul utusan Allah.

Peristiwa yang terjadi di malam kelahirannya, tumbuh dewasanya dalam keadaan yatim di tengah-tengah penduduk negeri yang tidak bisa tulis baca yang menyembah patung-patung yang mereka buat sendiri, ketidakmampuannya dalam hal tulis baca, dan kebutaanya terhadap Alkitab (taurat dan Injil)… Semuanya menjadi bukti kerasulan dan kebenaran yang dia ajarkan.
Karena ketulusan, kejujuran dan kebaikan akhlaknya, penduduk Makkah telah memberinya gelar Al-Amien (yang terpercaya).
Inilah pengakuan penduduk Makkah di bukit Shafa, menjelang detik-detik pendeklarasiannya sebagai rasul utusan Allah kepada ummat manusia: “Kami tidak pernah mendapatkanmu kecuali benar.” (Imam Bukhari, Muslim dan Tirmidzi dari Ibnu Abbas).

B. Beberapa saksi dan Peristiwa Ajaib di Masa Pra Kerasulan (Irhash)

Antara lain:

1. Peristiwa yang mengiringi malam kelahiran Muhammad saw.
a. Kesaksian pedagang Yahudi Makkah dan Yahudi penduduk Yatsrib
Berikut intisari riwayat Hakim dari Aisyah ra: “Ada seorang pedagang Yahudi yang tinggal di Makkah. Pada malam kelahiran Rasulullah, dia bertanya di perkumpulan orang-orang Quraisy: Apakah ada anak yang lahir di antara kalian malam ini? Mereka menjawab: kami tidak tahu….

Si Yahudi menjelaskan: Pada malam ini lahir Nabi terakhir ummat ini, Ahmad (yang terpuji). Kalau kalian salah, berarti dia (lahir) di Palestina. Di antara dua pundaknya ada tahi lalat hitam kekuningan….
Setelah mereka pulang ke rumah masing-masing, sebahagian dapat kabar bahwa di malam itu lahir seorang anak dari Abdullah bin Abdul Muthalib yang diberi nama Muhammad.

Besoknya mereka bersama si Yahudi mendatangi bayi tersebut. Saat melihat tahi lalat di belakangnya si Yahudi langsung pingsan. Setelah siuman, orang-orang Quraisy bertanya: Ada apa denganmu? Jawabnya: Kenabian telah hilang dari bani Israel, al-Kitab telah lepas dari tangan mereka….
Tentang kesaksian Yahudi Yatsrib, Ibnu Ishak meriwayatkan dengan nara sumber dari Hassan bin Tsabit: “Saat saya masih kecil berusia tujuh atau delapan tahun dan sudah punya ingatan, seorang Yahudi berteriak keras di bangunan yang tinggi di Yatsrib (sekarang Madinah): “Hai orang-orang Yahudi…!”

Setelah orang-orang berkumpul, mereka bertanya: “Ada apa, kenapa?“ Jawabnya: “Malam ini telah muncul bintang tanda kelahiran Ahmad.”
Ibnu Ishak bertanya kepada anak Hassan bin Tsabit: “Bearapa usia Hassan bin Tsabit saat kedatangan Rasulullah saw ke Madinah?” Dia menjawab: 60 tahun, dan Rasulullah saw di waktu itu 53 tahun.

b. Peristiwa di Persia.

Makhzum bin Hani’ meriwayatkan dari ayahnya: Di malam kelahiran Rasulullah saw, istana Kisra hancur, empat belas berandanya runtuh, api Persia (sesembahan orang-orang Majusi) yang tidak pernah padam selama seribu tahun menjadi padam, danau Sawah menyurut….

2. Keberkahan hidup Halimah Assa’diyah

Dia adalah ibu susuan Muhammad saw. Air susunya yang semula sangat sedikit menjadi deras, himar kendaraannya yang lambat menjadi cepat, kambing gembalaannya memiliki air susu yang banyak, tanahnya juga menjadi subur dan cepat berbuah (HR. Ibnu Hibban dan Hakim dalam sebuah hadits yang panjang).

3. Pembedahan dadanya oleh malaikat Jibril di saat kecil

Di dalam Hadits shohih yang diriwayatkan oleh Muslim dari Anas disebutkan: Saat sedang bermain dengan anak-anak, Jibril datang mengambil Muhammad lalu membantingnya dan membedah dadanya. Kemudian dia menegluarkan segumpal darah darinya sambil berkata: "Ini adalah bagian dari syetan…" Lalu dia mencucinya di dalam bejana emas berisi air zam-zam. Kemudian menyatukan dan mengembalikannya ke tempat semula.

4. Awan menaungi perjalanannya

Rahib Bahira terheran-heran melihat sebuah kafilah dagang yang datang dari Makkah, kafilah ini sudah sering lewat, tapi kali ini tidak seperti biasanya. Di atas mereka ada awan yang menaungi perjalanan mereka. Ketika mereka berhenti di bawah sebuah pohon, awan itu pun berhenti. Pendeta ini memandangi rombongan ini seakan mencari sesuatu dari mereka. Dia mendekat, lalu memegang tangan Muhammad saw yang masih anak-anak sambil berkata: “Ini adalah pemimpin dunia dan rasul Tuhan semesta alam, Allah mengutusnya sebagai rahmat bagi alam semesta”
Beberapa sesepuh Quraisy bertanya: “Engkau tahu dari mana?”
“Saat kalian datang, pohon dan batu menunduk sujud. Kedua-duanya tidak sujud (kepada manusia) selain kepada seorang nabi. Dan saya juga mengetahui dia (sebagai nabi) dari khatam an-nubuwah yang ada di pundaknya….” (HR. Tirmidzi dan Hakim).

Keajaiban awan ini sangat masyhur dan telah disaksikan oleh banyak orang termasuk Maisarah di saat pergi bersama Muhammad saw ke daerah Syam membawa dagangan Khadijah, demikian juga Khadijah, pembantu-pembantu wanitanya, dan lainnya.

5. Rahim Khadijah yang berusia 40 tahun menjadi subur

Nabi Muhammad saw menikah di usia yang ke 25 dengan Khadijah yang berusia 40 tahun. Seperti biasanya, usia 40 tahun adalah batas masa kesuburan perempuan. Namun ketika menikah dengan Muhammad saw, justru rahim Khadijah ra menjadi semakin subur. Dari hasil perkawinan yang berkah ini, lahir 6 orang anak yaitu: Qasim, Ummu kultsum, Ruqayyah, Zainab, Fathimah. dan Abdullah (Kitab Fathul Bari, Ibnu Hajar dan Sirah Nabawiyah, Ibnu Katsir).

C. Tanda Kenabian yang Ada di Antara Dua Pundaknya

Tanda kenabian yang satu ini disebut dengan khatam an-nubuwah yang dia bawa sejak lahir. Khatam an-nubuwah artinya stempel kenabian. Di dalam riwayat Hakim disebutkan tanda ini adalah tahi lalat berwarna hitam kekuning-kuningan. Sebahagian ulama mengatakan disitu tertulis "محمد رسول الله" (Muhammad rasul utusan Allah).

Selain keajaiban awan, tanda ini telah membuat pendeta Bahira menyuruh Abu Thalib yang sedang berdagang di Syam untuk segera membawa Muhammad saw pulang ke Makkah. Sebab, dia khawatir jika orang-orang Yahudi yang mengetahuinya akan membunuhnya karena iri. (Uyuun al-Atsar, juz 1).
Tanda ini juga yang dicari oleh seorang shahabat berkebangsaan Persia, Salman Alfarisy atas wasiat dari seorang pendeta kristen Umuriyah, Wilayah Romawi. (Siirah Nabawiyah Juz 1, Ibnu Katsier).
Tanda ini pula yang diselidiki oleh Tanukhi atas perintah raja Romawi Timur, yang pada akhirnya membuatnya masuk Islam (HR. Ahmad).

D. Kabar Para Nabi dan Kitab-kitab Sebelumnya

Berita kerasulan Muhammad saw yang disampaikan oleh pedagang Yahudi di Makkah, penduduk Yahudi Madinah, pendeta Bahira di wilayah Syam dan pendeta Waraqah bin Naufal di Makkah mengisayaratkan adanya kabar tersebut dari kitab dan para nabi dahulu. Tanda-tanda kerasulan Muhammad saw yang diselidiki oleh Salman Al-Farisy atas wasiat seorang pendeta kristen Umuriyah dan oleh Tanukhi, utusan raja Romawi Timur di saat itu, juga semakin memperjelas masalah ini. Namun karena disinyalir kitab-kitab terdahulu ini telah banyak dirubah oleh tangan-tangan manusia, berita kerasulan tersebut hampir tidak ditemukan lagi sekarang ini.

Tentang adanya pemberitaan dari Nabi Isa as, Allah Swt menegaskan di dalam Al-Qur’an:
“Dan (ingatlah) ketika Isa putra Maryam berkata: Wahai Bani Israil, sesungguhnya aku adalah rasul utusan Allah kepada kalian, yang membenarkan kitab (yang turun) sebelumku yaitu Taurat, dan memberi kabar gembira dengan seorang Rasul yang akan datang sesudahku yang namanya Ahmad (Muhammad).” (QS. Ash-Shaf: 6). Wallahu a'lam...
sumber:
http://www.facebook.com/topic.php?uid=108532495854083&topic=77




saudari jasmine cuba lihat video ini mudah-mudahan saudari lebih faham~









sesungguh Nabi muhammad s.a.w bukan seorang yg spt yg dinyatakan jasmine..
baginda seorang yg berahklah mulia ..

rujuk this link

http://qawanitadanperkahwinan.blogspot.com/2009/02/kenapa-nabi-kahwin-banyak.html

http://yeopmadiny.blogspot.com/2010/03/kenapa-nabi-muhammad-berkahwin-lebih.html


maaf jika ada salah dan silap ..saya hanya manusia biasa ...saya bukan sempurna..

Saya minta maaf, yang buruk itu datang dari saya dan yang baik itu datangnya dari Allah S.W.T
di harap jika ada kesalahan sila tgglkan komen dan betulkan..

kita doakan saudari jasmine mendapat HIDAYAH ALLAH S.W.T

Mar 28, 2011

sila report this page ! GADIS ini telah MENGHINA ISLAM!

SALAM..

tengah2 tengah hari ada owng wat aku bentak hati baca wall fb dia!

siapa kamu wahai insan yg bernama

Jasmine Slalu Hepi???

 adakah kamu puas kamu bahagia menghina islam???



indahnya paras rupa mu alangkah indahnya jika perangaimu seindah rupa mu.!





 

SEMUA DARI FB JASMINE COPYRITE! 

 

 ada yang cakap pmpuan nie copy gambar orang and mengaku ni pic dia? 

so kita xtau mana kebenaran? kalu betul kesian gurl dalam gambo nie jadi mangsa keadaan!

 

 kamu nak popular cepat ke?

publisiti murahan!

saya harap kamu memohon maaf dan menarik balik kata2 kamu sebelum terlewat!

 

siapakah kamu? kamu tidak berhak menghina islam! 

islam tu indah ~!

so mintak kerjasama korunk sila report this page!

ADA DUA

klik nie

I

I

I

V

jasmine

jasmine part 2 

report!

 

 sila report this page secepat kilat ok!

MALAS NK CAKAP BANYAK !

tapi bukan semua orang indonesia mcm tu ..ye!!!

cuz ada sorang yg pgai cam tu semua bangsa indonesia kad situ terkena tempiasnya..

ini kerna (ngobro indonesia heheh.. )

ada org indonesia disitu turut marahkan si jasmine tu..

ni buktinya yg org indonesia turut tidak menyokong jasmin!

org indonesia pon benci dia ALAHAI MALunyer!

cuma dia sowang

sesat kenapa tah ?!

..anyway sila report this page..

baca 

dan 

NILAI SENDIRI!

Pulau pinang my homeTOWn dan zaman tadika dan rojak?

salam satu malaysia tiada salam kedua dan salam akhir .. :P hehehe! <3





soalan CWL di facebook cwl ler...menunjukkan p.pnang rank paling tinggi..PP the BEST!



Pulau pinang adalah tempat kelahiran saya...
asal ko highlight kan cwl xde sapa berminat nak tau pon..
saya lahir diBM dan menetap di btworth di area telok air tawar lepas tu berpindah ke Taiping perak dan sampai skrang..
wlpon dah pindah n stay kad perak..pulau pinang ttp no 1 dalam hati<< huhu ayat skema..


PP mmg best mcm2 ada ....
beyonce ada david beckham  ada depa semua stay situ hehehe...tipu jer..:P
sapa suwuh pcya..hehe..


k..k masa tadika aku kena tarik pipi ngn cikgu aku..dia tarik nak koyak pipi aku sampai merah..sambil gelak2 suruh aku hafal lagu nie..

Selamat Tuhan kurniakan,
Selamat Pulau Pinang,
Negeriku yang mulia,
Kutaat dan setia,
Aman dan bahagia,
Majulah jayalah,
Negeriku yang ku cinta,
Bersatu dan bersama,
Untuk negeri kita.

 aku sampai tere lagu nie...





cikgu thanx tarik pipi saya suruh hafal lagu nie! kalu xsaya xtau..hehe
aku nyanyi lagu sambil membuat muka innocent ..bla bla bla..hehehe

acapkali ku m'ggati pp smstnya aku trgat rojak tonggek di padang kota ttp mhg ttp menggil rojak sotong kami bertengkar perkara yg xberfaedah untk menamakan rojak berkenaan hehehe.. 
(acapkali tu ayat xbole blah)

rojak tonggek? rojak sotong ? hape tu cwl hape tu?

pic nie from google ..tapi ala2 mcm nie la..

kenapa MHG panggil rojak sotong : sbb ada sotong..
cwl panggil rojak tonggek cuz semua makan kad situ tertonggek2..hehe...

so korunk kalu nak makan xpayah tonggek2 k..beli n makan kad lain jgn tonggek kad situ naa..seksi auuu!
tapi xleh makan selalu cuz org cakap leh kena  hepatitis B << RUJUK THIS LINK
whateva aku dah makan..n akan makan lagi kalu kuar ngn MHG hehehe...
ini lah org yg memberi nasihat ttp dia yg buat  heheh jgn ikud cwl hehe..


4 HB 4 nie anniversary kami...DOA Kn kami bahagia ..n jodoh kami berpanjangan



PULAU PINANG no1 PERAK pon no1











Mar 26, 2011

"Contest Natural Beauty"



hi korunk minggu nie cwl nk joined contest jer...

gambar nie muka budak no makeup no edit..




muka nie agak blur sbb masa nie xreti makeup...hehehe


tag


sekian~






Mar 25, 2011

"1st Contest Dari xcyber : Pose Depan Cermin"

 


gambar yg disertakan..
bercaya lilap2 my camera depan cermin..masa ni outfit g tesco singgah beli kasut..hehe
disebabkan contest ni memerlukan cermin..semua cermin dah retak gara2 muka cwl yg kurang kormesial ini hahaha...
saya joined contest

ANDA DAH KE?

ORG YG DITAG





THANX

cara dan style BERSMS!

HI hihihi..semua...
entry hari nie ada kena mgena ngn semua...n rasa ramai besa wat pgai mcm nie hahaha...

korunk mesti kenal dengan perkataan SMS? kann...

Short Message Service (SMS)



SUMBER:
1. Apa itu SMS?
Dengan Short Message Service (SMS), pengguna hp GSM  dapat menghantar dan menerima berita/message pendek (biasanya sehingga 60 karakter). Text adalah dalam bentuk perkataan atau nombor atau kombinasi  alphanumeric. SMS dicipta sebahagian daripada standart GSM Phase 1. Short message pertama yang dihantar adalah pada bulan Disember 1992 dari sebuah komputer peribadi (PC) ke sebuah hp pada network Vodafone GSM di Inggeris. Kalau short message ini dilakukan dengan huruf latin maka 160 karakter yang dapat dihantar, apabila non-latin seperti huruf Arab atau Cina jumlah karakter adalah 70.

2
. Bagaimana ia berfungsi? 
Seluruh operator GSM network mempunyai Message Centre, yang bertanggung jawab terhadap pengoperasian dari berita2 yang ada.Bila seseorang menghantar berita kepada orang lain dengan hpnya, maka berita ini harus melalui Message Centre dari operator network tersebut, dan MC ini dengan segera dapat menemukan sipenerima berita tersebut. MC ini menambah berita tersebut dengan tarikh, waktu dan nombor dari si penghantar berita dan menghantar berita tersebut kepada si penerima berita. Apabila hp penerima sedang tidak aktif, maka MC akan menyimpan berita tersebut dan akan segera menghantarnya apabila hp penerima terhubung dengan network atau aktif.

3. Apa itu SMS-MT, SMS-MO and SMS-CB ?
Bila hp mempunyai kemudahan SMS-MT ini bermakna bahwa hp tersebut dapat menerima mesej pendek.
Bila hp mempunyai kemudahan SMS-MO ini berarti bahwa hp tersebut dapat menghantar mesej pendek.
Bila hp mempunyai kemudahan SMS-CB ini berarti bahwa hp tersebut dapat menerima mesej pendek dari operator network (Cell Broadcasting).

4. Adakah semua hp mempunyai kemudahan SMS ?
Semua hp mempunyai kemudahan untuk menerima berita atau SMS (SMS-MT).
Tetapi hp2 model lama ada yang tidak mempunyai kemudahan menghantar mesej (SMS-MO).
Biasanya seluruh hp baru mempunyai kemudahan menghantar dan menerima SMS.

5. Apa yang perlu dilakukan untuk dapat menerima SMS ?
Tidak ada yang perlu dilakukan. Sesaat setelah anda menerima telepon maka anda dapat segera membaca SMS tersebut dilayar hp anda.

6. Apa yang perlu dilakukan untuk dapat menghantar SMS ?
Sebelum anda menghantar SMS untuk pertama kalinya, anda harus memasukkan nombor Message Centre dari operator atau network yang anda gunakan. Nomor ini dimasukkan hanya sekali dan akan automatik di save oleh hp anda. Biasanya nombor ini sudah ada pada SIM card. Apabila tidak ada maka bolehlah menghubungi operator anda.

7. Bagaimana menghantar SMS ?
Dari menu hp anda, pilihlah  "write message". Kemudian dengan menggunakan keypad hp anda, tulislah berita anda (maksimum 160 karakter). Setelah itu anda akan ditanya nombor si penerima, masukkan nomor tsb dan send atau hantar SMS anda.

8. Berapakah kos SMS ini?
Kos bergantung kepada opertor network GSM anda. Biasanya sekitar 10 sen hingga 30 sen. Kos ini hanya untuk menghantar SMS.Mungkin ada operator yang mengambil kos dari menerima SMS. Dari internet anda dapat juga menghantar SMS.

9.Mengapa menggunakan SMS ?
Dengan SMS anda dapat  selain menghantar mesej, juga dapat menghantar informasi pribadi penting (nomor akaun,telepon, dsb) kepada orang lain,dengan selamat. Sehingga si penerima dapat menyimpan berita atau info itu di hpnya, dan dapat melihatnya kembali bila diperlukan. Selain itu tentu saja SMS meringankan kos kita, apabila tidak perlu berhubung secara lisan.

10.Bagaimana dengan keselamatan SMS ?
Walaupun sampai saat ini SMS masih boleh dikatakan selamat, tetapi sudah tentu sebagai sebuah produk yang diciptakan oleh manusia, ia tentu mempunyai lubang2 dalam sistem keselamatannya. Tetapi untuk keperluan sehari hari, yang tidak terlalu memerlukan keselamatan, SMS masih dapat dikatakan selamat. 

11.Dapatkah kita mengirim email dengan SMS ?
Ya kita dapat mengirim email dengan kemudahan SMS.Beberapa operator telah memberikan pelayanan tersebut.






SERBA SEDIKIT TENTANG SMS...
BUT ramai mempunyai tabiat MASING2 ketika bersms..

 MCM MANA TU?? HEHE..MEANS masing2 ada STYLE MASING2 NK REPLY SMS

KITA AKAN SENARAI KAN YEA...



SMS KETIKA DUDUK


adalah pekara biasa...



 pic from google



cwl pun suka msj masa duduk...korunk xkan xpenah ..tipu lah...
selalunya sms masa duduk kita ngah relax2 ..santai2 thEn sms..



SMS KETIKA BEDIRI


 pic from google
sms ketika bediri cwl rasa perkara rutin juga...
selalunya kita sms waktu bediri nie waktu kita nak rush nak cepat2 kan..


SMS ATAS KATIL OR BARING2

pic from google

SMS  atas katil nie pon normal hehe..korunk pun tahu..selalunya korunk sms waktu nak sleep2 nk korunk msj  kad katil..also yg tgah jiwang2 dgn awek pun msj kad katil sambil golek2 hehe..


SMS KETIKA MAKAN
 PIC FROM GOOGLE


sms ketika makan ni pun selalunya kita wat..ala sambil makan pun bole msj..tambah kalu bf msj
ish xkan xjawab mst lahkan wajib haha..


SMS DI DALAM KELAS


pic from google
aip2 korunk yg masih bersekolah jangan bawa hp g sekolah..kecik2 xleh ada pkwa makwe stdy dulu..
huhu..t bawa g sekolah cikgu amek baru tau..rasanya ramai msj dalam kelas xkira korunk dak skola ke dak kolej ke..mst penah msj dalam kelas kan..dah cikgu or ltcre busan sgt msj jap ngn awek hehe..



SMS KETIKA DRIVE OR BAWA MOTO SAMA JE..




PIC FROM GOOGLE

SMS DALAM KERETA TGAH BAWA MOTO.mst korunk biasa wat jugakan..
bahaya!JANGAN wat mcm tu k..korunk bukan je membahayakan diri korunk ..korunk juga membahaya kan nyawa orang lain so elakkan bersms whateva korunk tgah drive or bawa moto.fokus k!


SMS DALAM TANDAS

 PIC FROM GOOGLE...
RAsanya masih ada sms dalam tandas wat tabiat xsenonoh euuu..
cuz ada membe cwl hp dia jatuh dalam mangkuk tandas tu..so korunk jangan msj dalam tandas
bg tau kad awek or pkwe i nak mandi ke i nak ke tandas jap ke..xpayah lah korunk bawa hp tu masuk tandas..kalu jatuhkang lagsung xboleh msj..n bg girl xsenonoh tau.kalu org tau ish malu..so sms tu berpada2 jgn hp dah rosak baru nak menyesal hehe...



hahaha..


MB KORUNK TAWU G CARA OR GAYA ORG BERSMS..Mungkin dia bersms sambil menari sambil berjoget? sambil bersukan? mungkin? so cumment n share lah k! thanx 4 reading!

SAYA upama nenek TUA~

SALAM SEMUA...


entry nie pendek dan ringkas.....

CWL nak mintak MAAF KAD KORUNK....
MEMORY CWL nie kadang2 suka hilang xdapat ingat korunk semua...
ibarat nenek tua...yg nyayuk jer,....








kalu korunk tegur CWL KD MANA2 jgn menjerit2 ja..cik wanie lovela...intro lah diri korunk sapa...mana cwl nk igt..ko sapa...aduii then kata cwl sombong..
Kalu jumpa CWL tegur lah jgn malu2 Jgn diaaaaaaaam ja..pas tu msj kd fb nampak cwl tadi..tp xperasan kita pun..maaf lah nenek tua nie rabun..utk pngetahuan korunk ngeh2..kalu dating ngn MHG Pun oder jarak jauh MHG tlg bacakan..
CWL mmg senyum dengan semua orang even xkenal...mmg perangai semula jadi so kalu kenal mai2 tegur lah jgn malu2 naa....sure cwl layan mcm raja tapi kalu bz sembang jap je la hehe...

SO KALU JUMPA TEGUR SAYA JANGAN COMPLAIN SELEPAS JUMPA SAYA HEHE...tata MUAH!


WIT LURVE CWL

Mar 23, 2011

BELACAN DAN PAKU COMEL!

salam..

ADAKAH AKU NIE DAH ketinggalan zaman?
rasanya korunk mesti kenal
PAKU DAN BELACAN ?

HAI..asal CWL kuno sgt nie hahaha...




pic froom google..




sapa BELACAN DAN PAKU?

"Belacan dan Paku" ialah LAKONAN dua kawan rapat yang suka bercakap dalam bahasa malaysia...
Dua-dua WATAKnya berasal dari USA dan tinggal di Sarawak/Sabah selama setahun lebih...


"paku itu tajam tapi belacan sedap dimakan
asal negara orang putih
mereka kacang lupakan kulit
di tanah air mereka sendiri"



              Bagaimana B&P belajar BM?

       Kami tinggal dekat Sarawak semenjak hujung tahun 2007 hingga tengah tahun 2009. Sepanjang masa itu kami sentiasa bergaul dengan orang. Jadi, kami berupaya untuk belajar BM agar dapat berkomunikasi dengan sebanyak orang mungkin.

Macam mana B&P dapat nama belacan dan paku?

dua2nya nama semaran sahaja yang dibagikan kawan2 kami. Belacan, sebabnya dia sangat suka belacan/nasi lemak. Paku, sebabnya nama keluarganya neil/nail.

B&P tinggal dekat mana di Malaysia dulu?

Belacan: Bintulu; 7 bulan. Kuching; setahun.
Paku: Bintulu; 6 bulan. Kuching; 9 bulan. KK; 3 bulan.

B&P buat apa di Malaysia dulu?

Kami berdua berkerja sebagai sukarelawan gereja. Maksudnya kami membantu ahli2 gereja yang berada di Sarawak dan Sabah.

Ada kah B&P pandai loghat2 lain?

Kami duai nemu jako iban mimit2 meh, laban lama amai kami diau ba Sarawak.
Loghat Sarawak pun boleh ckit2 lah;)


INFO FROM FACEBOOK  LIKE PAGE BELACAN DAN PAKU



SERBA SEDIKIT TENTANG PAKU DAN BELACAN



KORUNK BOLEH CONTC WITH PAKU DAN BELANCAN DI BLOG DIAORANG JUM FOLOW RAMAI!




BELACAN DAN PAKU 

bagi aku diaowg sgt2 comel k...bangga sangat diaowg pon nak sangat cakap melayu n kuasai bahasa melayu..
bukan macam sesetngah orang asal melayu but nk tunjuk2 tere sangat cakap bi..kad blog kad outdor nak tunjuk kad semua bahawa dia lah yang paling terer bi..konon nya dah tak tahu cakap melayu...huh sengal!!!

so berlainan dengan paku dan belacan bangga dengan bahasa melayu kita n berusaha keras untuk belajar bahasa melayu.
MALAYSIA BOLEH! bak kata paku dan belacan...


layan video dorang nie..

kelakarkan kononya paku xreti cakap mat salleh hehhe...

suara paku merdu ooo





layan lagi...



this video wat saya bangga jadi gadis malaysia hehe...





video ni kelakar kekekekek tgk sendirilah banyak lagi!


paku belacan semoga berjaya 
hehee...

dan 
semoga dapat kuasai bahasa melayu dengan cemerlang hehe!



Belacan dan paku go baby go baby!


Mar 22, 2011

" CIK EPAL CONTEST " by CWL

salam 2 all

hari nie CWL joined contest oleh cik epal..gara2 cik epal punya contest punya susah nak cari epal..epal sold out hehehe..
tapi nasib agak baik terjumpa epal nie kad pasar malam ;p

pic yg cwl nk show kad cik epal wlpon xcomel mcm dia whateva cwl nk joined heheh..



" SAYA MEMBACA BLOG CIK EPAL KERANA >

1.saya suka makan epal sambil baca blog cik epal heheheh!"
2.CIK EPAL comel
3.cik epal rock
4.suka dgar cik epal nyanyi
5.cik epal super woman 
6.entry cik epal luar biasa
7.sebab dah mmg suka lah!


xley lebih2 t cik epal kembang yg lain simpan dlm hati dulu...



 ORG YG DITAG DALAM CONTEST NIE..


@cunda
@littlegurl

so mari lah beramai2 berebut2 beli epal k!
hadiah dia lumayan cuz dapat makan sambil mengadap muka cik epal yg cute..kepada para lelaki yg nak date dgn cik epal yeahh ini lah masanya! heheh GOOD LUCK JUGA TO MEMBE YG JOINED!


Mar 21, 2011

owg melayu suka makan pedas ? sapa cakap?




pic copy from google




hey2 saya nk ajar masak hari nie..hehe..tipu je....
xbaik tipu org cwl...'''


xbaek tipu org dose dose paap dahi sendri choiii~


korunk suka makan pedas?



CWL HANTU ,KAKI MAKAN PEDAS2 ..HEHE...




sambal ada banyak jenis???

Sambal terasi
Sambal asam
Sambal kacang
Sambal bajak (badjak)
Sambal mangga
Sambal lado ijo
Sambal teri lado
Sambal durian
Sambal gandaria
Sambal daun mangga muda
Sambal balado
Sambal tumis
Sambal kemiri
Sambal kecap manis
                                  
Sambal ulek (oelek)
Sambal setan
Sambal Taliwang
Sambal matah
Sambal dabu-dabu
Sambal petai
Sambal belacan
Sambal jeruk
Sambal daging/serunding daging

lebih lanjut sila rujuk this link k..>>>>http://en.wikipedia.org/wiki/Sambal


fuhhhh..semua korunk dah besa rasa tak hehhee....


sambal dgn org melayu mmg xdapat dipisahka...serius pengakuan jujur kalu xde masakan pedas2
cwl payah lah nak makan.tambah kalu keluar ngn MHG mesti oder pedas n tuang cili banyak2..MHG PON 2X5 je...naseb lah dia suka makan pedas juga..hehe...


cwl nie kalu masakan xpedas cwl akan amek cili patah2 kan makan cam makan ubi mcdonald hehe..

acct makan sambal banyak2 xelok utk kesihatan...tapi owg melayu budaya makan sambal ni cam makan sup ayam hehehe ..ye ke? tah ko sowang je wat pgai cam tu ..  ;p
sodaaap ko makan na hehehe....bila dah sakit ooooo baru mu kalut na...hehehe..


sambal ni bley meybbakan penyakit yg x diundang..aduiiii

BUaSIR???


YE ? 

bagus lah pdam muke...cwl

bausir 2 sbb apa jadi ea???   


Penyakit buasir atau hemoroid adalah penyakit yang terjadi pada bahagian dubur. Penyakit ini dapat dikesan apabila saluran dubur membengkak. Ianya boleh berlaku sama ada di dalam dubur atau di kawasan luar. Biasanya pesakit akan berasa sakit kesan tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit.

Bengkak itu terjadi disebabkan oleh pengembangan saluran darah pada sel-sel yang melapisi saluran dubur. Selain bengkak pada saluran dubur, pendarahan semasa membuang air besar juga terjadi disebabkan oleh luka apabila najis keras bergesel dengan buasir .

Terdapat empat peringkat atau darjah yang menggambarkan keseriusan penyakit buasir tersebut :

Tahap 1
Berlaku pendarahan dan bengkak menonjol keluar.

Tahap 2:
Disebabkan oleh pergerakan usus, bengkak akan keluar tetapi secara spontan akan kembali ke dalam (saluran dubur ).

Tahap 3:
Keadaan yang sama seperti tahap dua, tetapi bengkak tersebut akan hanya berada di dalam setelah ditolak masuk secara fizikal.

Tahap 4:
Darah pekat keluar, menyebabkan rasa sakit dan susah untuk meneran. Buasir akan berada di luar kawasan dubur.

http://www.klik4sihat.com/penyakit-buasir-perlu-rawatan-awal.html







oh tidakkkkkkkkkkkkkk!!!

jangan pisahkan saya dgn sambal plezzz !!!!!!!!!!! hehehe....






mcm mana ngn korunk suka sambal??? ok dah lapar bye2!